Kurczak zapiekany z dietetycznym serem żółtym

Składniki na 2 porcje:

Kurczak:
– 2 piersi z kurczaka
– Sól, pieprz
– Czosnek granulowany
– Suszony rozmaryn

Dwa grube plastry sera żółtego Cecko Piórko. Jest to świeny ser, z dużą ilością białka oraz bardzo niską ilością tłuszczy – tylko 3%. Osobiście kupuję go w Almie, nie wiem czy można go dostać gdzieś indziej. Nie jest drogi, to również rzutuje na jego atrakcyjność ;)

Sałatka:
Kto co lubi :-) Ja dałam:
– Sałata lodowa
– Pomidor
– Ogórek
– Cebula

Sos – zdrowy i niskokaloryczny:
– 100g jogurtu naturalnego (można dodać trochę oliwy z oliwek)
– 3 łyżki octu balsamicznego
– sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie: 


Piersi umyć, odkroić widoczny tłuszcz. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i rozmarynem. Odłożyć najlepiej na co najmniej godzinę aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Piersi smażyć bez oleju na patelni ceramicznej (ja tak zrobiłam) albo na grillowej lub teflonowej wówczas nie trzeba dodawać oleju, do smażenia. Trzeba położyć kurczaka na mocno rozgrzanej patelni i przykryć patelnię przykrywką. Kurczak będzie soczysty i smaczny.

Pod koniec smażenia (ok 3 minuty przed końcem) nakładamy na piersi ser, przykrywamy i czekamy 3 minuty.
Rozłożyć na talerzu pierś z kurczaka i sałatkę. Pierś z serem mocno posypać świeżym pieprzem.

Smacznego :-)


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.