Lubisz słodycze? Zdrowy baton domowej roboty!

Będąc na diecie, często gubi nas ochota na słodycze. Choć wiemy, że nie powinniśmy, czasem się uginamy. Kawałek ciasta, czekolada czy batonik. 


Wszytsko pięknie podczas jedzenia, cukier we krwi skacze do góry, jesteśmy szczęśliwi. Następnie insulina wydzielona przez trzustkę powoduje nadmierne obniżenie cukru we krwi (hipoglikemia), czujemy się zmęczeni, ospali i głodni. Przychodzi poczucie winy oraz ochota na kolejną porcję czegoś słodkiego. Błędne koło.

Aby je przerwać proponuje zdrowe zamienniki, które nie podniosą mocno poziomu cukru we krwi, nie będziemy po nich ospali, a nawet pojawi się sporo energii do wykorzystania :) 


Zdrowa przekąska baton

Składniki:

* 3/4 szklanki płatków owsianych
* 1/4 szklanki otrębów owsianych (z beta glukanami)
* 1/4 szklanki otrębów żytnich
* lyżka siemienia lnianego
* 4 białka jaj
* 1 miarka (30 g) odżywki białkowej dowolnego smaku (z minimalną ilością tłuszczu)
* Stevia do smaku (naturalny słodzik)
* szczypta cynamonu
* 2 jabłka pokrojone w kostkę
* kropla armatu waniliowego do ciasta
*10 orzechów rozdrobnionych (jakichkolwiek)

Przygotowanie

W blenderze zmiksować lekko wszystkie składniki oprócz jabłek i orzechów, następnie je dodać. Uformować długi baton i piec w piekarniku w 200 stopniach przez 30 minut. Pociąć na kawałki 10 cm długości i przechowywać w lodówce. Sycąca pycha! 


Niektórzy już spróbowałi tego przepisu i są zachwyceni :)

Jutro przepis na sernik bez wyrzutów sumienia :)


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.