Szybkie dietetyczne kakaowe ciasto z kremem




Ekspresowe ciasto

– 2 jajka,
– 6 łyżek serka homogenizowanego naturalnego – akurat kupiłam 0% 

– 4 lyżki otrąb owsianych (tak na oko ;) )
– 2 łyżki siemienia lnianego
– pół łyżki kakao naturalnego odtłuszczonego
– słodzik – najlepiej stevia – do smaku
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce/pojemniczku i wkładamy do mikrofali na ok. 10 minut. Dokładny czas zależy od urządzenia. 



Ciasto rozkrajamy na 2 lub 3 części- w zależności od fantazji,

Przekładamy je naturalnym serkiem homogenizowanym ze słodzikiem i aromatem (ja dałam pomarańczowy).

Przepyszna i zdrowa nabiałowa przekąska :-)

PS. Zainspirowała mnie do tego przepisu rozmowa z kolegą na temat „zdrowych” mlecznych kanapek Kinder, wystarczyło, że przeczytałam skład…


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Szybkie dietetyczne kakaowe ciasto z kremem' 22 komentarze

  1. Avatar

    22 lutego 2013 @ 05:38 Anonymous

    s&#322odzik i proszek do pieczenia to równie&#380 nic zdrowego :(

    Odpowiedz

  2. Avatar

    22 lutego 2013 @ 05:48 Ewa Trusewicz

    mo&#380na zrobi&#263 bez proszku do pieczenia (przyznam si&#281, &#380e ja zapomnialam dodac:P)
    A je&#347li chodzi o s&#322odzik STEVI&#280 – to jest to jak najbardziej zdrowy i naturalny s&#322odzik wyizolowany z li&#347ci drzewa Stevii, rosn&#261cego w Ameryce. POLECAM :)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    22 lutego 2013 @ 11:38 Anonymous

    słodzik i proszek do pieczenia to również nic zdrowego :(

    Odpowiedz

  4. Avatar

    22 lutego 2013 @ 11:48 Ewa Trusewicz

    można zrobić bez proszku do pieczenia (przyznam się, że ja zapomnialam dodac:P)
    A jeśli chodzi o słodzik STEVIĘ – to jest to jak najbardziej zdrowy i naturalny słodzik wyizolowany z liści drzewa Stevii, rosnącego w Ameryce. POLECAM :)

    Odpowiedz

  5. Avatar

    22 lutego 2013 @ 19:07 Izabela Wojtczuk

    Musze sobie kupi&#263 Stevie. A to ciacho te&#380 na pewno wypróbuj&#281!! a jak kto&#347 &#380yje bez mikrofali, to na ile to ciacho do piekarnika w&#322o&#380y&#263 i w jak&#261 temp 180 st b&#281dzie dobrze?

    Odpowiedz

  6. Avatar

    23 lutego 2013 @ 01:07 Izabela Wojtczuk

    Musze sobie kupić Stevie. A to ciacho też na pewno wypróbuję!! a jak ktoś żyje bez mikrofali, to na ile to ciacho do piekarnika włożyć i w jaką temp 180 st będzie dobrze?

    Odpowiedz

  7. Avatar

    23 lutego 2013 @ 10:23 Ewa Trusewicz

    wtedy nie wiem, nie próbowa&#322am, ja ide na &#322atwizn&#281 zawsze ;) wrzu&#263 do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zobacz, czy cala skórka jest juz twarda i nie za&#322amuje si&#281 pod palcami, je&#347li si&#281 lepi albo za&#322amuje – przytrzymaj d&#322u&#380ej :)

    Odpowiedz

  8. Avatar

    23 lutego 2013 @ 16:23 Ewa Trusewicz

    wtedy nie wiem, nie próbowałam, ja ide na łatwiznę zawsze ;) wrzuć do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zobacz, czy cala skórka jest juz twarda i nie załamuje się pod palcami, jeśli się lepi albo załamuje – przytrzymaj dłużej :)

    Odpowiedz

  9. Avatar

    26 lutego 2013 @ 18:26 Anonymous

    na jak&#261 moc ustawi&#263 mikrofalówk&#281?:)

    Odpowiedz

  10. Avatar

    27 lutego 2013 @ 00:26 Anonymous

    na jaką moc ustawić mikrofalówkę?:)

    Odpowiedz

  11. Avatar

    27 lutego 2013 @ 06:21 Ewa Trusewicz

    ja ustawi&#322am na maxa, ale mo&#380esz spróbowa&#263 mo&#380e 80-90%, bo nie wiem jak&#261 moc&#261 dysponujesz ;)

    Odpowiedz

  12. Avatar

    27 lutego 2013 @ 12:21 Ewa Trusewicz

    ja ustawiłam na maxa, ale możesz spróbować może 80-90%, bo nie wiem jaką mocą dysponujesz ;)

    Odpowiedz

  13. Avatar

    7 marca 2013 @ 04:04 Anonymous

    Rewelacja!!!!
    Dzi&#281ki ;-) pozdrawiam

    Odpowiedz

  14. Avatar

    7 marca 2013 @ 10:04 Anonymous

    Rewelacja!!!!
    Dzięki ;-) pozdrawiam

    Odpowiedz

  15. Avatar

    10 kwietnia 2013 @ 12:07 Anonymous

    Zrobi&#322am – jest przepyszne ;) Mam tylko pytanie – strasznie przywar&#322o mi do szklanej miseczki – macie na to jak&#261&#347 rad&#281 ?

    Odpowiedz

  16. Avatar

    10 kwietnia 2013 @ 15:03 Ewa Trusewicz

    Aby lepiej odklei&#263 – u&#380yj szpatu&#322ki do podwa&#380enia. A je&#347li to nie podzia&#322a – posmaruj najpierw wod&#261, a je&#347li to nie podzia&#322a – par&#281 kropel oleju rzepakowego :)

    Odpowiedz

  17. Avatar

    10 kwietnia 2013 @ 18:07 Anonymous

    Zrobiłam – jest przepyszne ;) Mam tylko pytanie – strasznie przywarło mi do szklanej miseczki – macie na to jakąś radę ?

    Odpowiedz

  18. Avatar

    10 kwietnia 2013 @ 21:03 Ewa Trusewicz

    Aby lepiej odkleić – użyj szpatułki do podważenia. A jeśli to nie podziała – posmaruj najpierw wodą, a jeśli to nie podziała – parę kropel oleju rzepakowego :)

    Odpowiedz

  19. Avatar

    24 sierpnia 2013 @ 14:05 Anonymous

    ja uzylam zamiast slodzika, xylitol( czyli cukier brzozowy) to jeszcze lepsze i zdrowe !

    Odpowiedz

  20. Avatar

    24 sierpnia 2013 @ 20:05 Anonymous

    ja uzylam zamiast slodzika, xylitol( czyli cukier brzozowy) to jeszcze lepsze i zdrowe !

    Odpowiedz

  21. Avatar

    25 sierpnia 2013 @ 12:36 Ewa Trusewicz

    xylitol te&#380 super, a jak kto&#347 woli „naturalniejszy” smak, a nie zale&#380y mu tak bardzo na kaloriach, jest to &#347wietna opcja, dalej o niskim indeksie glikemicznym

    Odpowiedz

  22. Avatar

    25 sierpnia 2013 @ 18:36 Ewa Trusewicz

    xylitol też super, a jak ktoś woli „naturalniejszy” smak, a nie zależy mu tak bardzo na kaloriach, jest to świetna opcja, dalej o niskim indeksie glikemicznym

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.