Zdrowe sosy do głównych dań

Teoretycznie dietetyczne dania są nudne i suche. Nic bardziej mylnego!! JUŻ NIE! :)

Oto parę pysznych sosów, które mogą wspaniale ożywić tradycyjną „pierś z kurczaka”



Sos czosnkowy 

– 200ml jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– szczypta stevii 

– parę kropel cytryny

Wszystko mieszamy i polewamy mięso, bądź rybę. Jak np. tutaj: https://dietaifitness.pl/2012/10/moj-mezczyzna-gotuje-ii.html


Sos szpinakowy 

– 250 g mrożonego lub swieżego szpinaku
– surowe zółtko
– pół łyżeczki oleju rzepakowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– łyżka soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– pól cebuli
– natka pietruszki
– łyżeczka musztardy
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oleju rzepakowym (nie na oliwie, bo jest ona niestabilna w wysokich temperaturach) udusić cebule, czosnek i szpinak. Zdjąć z ognia, wymieszać z żóltkiem i łyżką oliwy z oliwek, dodać pietruszkę, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sos można zostawić tak jak jest lub zblendować na gładką masę. Świetnie pasuje do polędwiczek wieprzowych lub chociażby piersi z kurczaka.

Sos jogurtowo-kminkowy

– pół łyżeczki oleju rzepakowego
– 2 ząbki czosnku
– półtorej łyżki kminku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 250 g jogurtu naturalnego
– sól, pieprz czarny, pieprz cayenne

Przygotowanie:

Podgrzać olej na patelni, dodać posiekany drobno czosnek i kminek. Gdy czosnek się zrumieni, zdjąć z ognia i ostudzić. Do jogurtu dodajemy zrumieniony czosnek i kminek, pietruszkę, sól i pieprz (jogurtu już nie gotujemy, bo się rozwarstwi). I gotowe J

Sos pomidorowy z orzechami: 


– puszka pomidorów
– łyżka orzechów włoskich (pokruszonych)
– 2 ząbki czosnku
– 2 lyżeczki oliwy z oliwek
– łyżka słodkiej papryki
– 2 łyżki octu balsamicznego albo winnego
– sól, pieprz i szczypta stevii (jeśli ktoś posiada)

Przygotowanie:

Pomidory należyw yjąć z puszki, pokroić drobno. Czosnek rozgnieść na miazgę, dodać do pomidorów. Pokruszone drobniutko orzechy, oliwę i przyprawy dodajemy do pomidorów i gotowe!

Sos musztardowy

– 200g jogurtu naturalnego
– 3 łyżki wybranej musztardy
– sos, pieprz
– stevia (aby sos był słodko ostry)

Wszystko mieszamy na zimno i polewamy mięso, bądź rybę.

Sos curry
– 250 g jourtu naturalnego
– łyżeczka przyprawy curry
– parę kropel soku z cytryny
– pieprz, sól

Przygotowanie:

Jeden z najprostszych sosów do każdego mięsiwa J. Mieszamy wszytsko w miseczce i GOTOWE! Dostałam przepis od Iwonki. Dzięki Iwonka ;)


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.