Musaka według Dieta i Fitness :-)

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie grecko-bałkańskie specjały. Aromatyczne, mięsno-serowe pyszności. Ale i również sporo tłuszczy nasyconych (w ogóle duuuużo tłuszczu) i kalorii.

Ale jeśli jestem na wakacjach w tamtych okolicach, niestety nie odmówię sobie musaki!

Dość tłuste mielone mięso… dużo oliwy… masła…. ziemniaki… sos beszamelowy…… i cukinia lub bakłażan ;)

Postanowiłam nieco zmienić przepis aby można było sobie pozwolić na musakę nieco częściej.

Czemu ta wersja zawdzięcza miano „zdrowszej”?:

– chude mięso mielone (mix wołowego i indyczego)

– mniej oleju (odsączamy cukinie)

– mniej masła – używamy klarowanego, zdrowszego (nie przypala się)

– sos beszamelowy z błonnikiem :)

Co nam potrzeba? Starcza na 6 porcji

– 2 cukinie, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry (jeśli wolisz, mogą to być bakłażany, albo mix)
– 2 łyżeczki oleju rzepakowego

– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 0,5 kg mięsa mielonego (250g chudego wołowego + 250g chudego indyczego)
– puszka pomidorów obranych
– mały przecier pomidorowy (150g)
– 100ml czerwonego, wytrawnego wina

– 3 łyżki masła klarowanego (ok. 40g)
– 2 łyżki błonnika 100% *
– 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, razowej
– 500 ml mleka
– 2 żółtka
– sól, pieprz
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– szczypta cynamonu
– 150g sera feta – półtłustego

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Solimy i smażymy plastry cukinii z obu stron do zarumienienia. Przekładamy na papier, aby olej wsiąkł. W między czasie na łyżeczce oleju rzepakowego smażymy czosnek i cebulę, do zeszklenia.
Następnie plastry cukinii układamy na dnie naczyna żaroodpornego

Pimidory i przecier blendujemy razem, solimy, pieprzymy. Dodajemy mielone mięso, mieszamy i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy sos pomidorowy, wino i szczyptę cynamonu, sól i pieprz do smaku. Najlepiej aby podusiło się to z 15 minut.

Sos „ala beszamelowy”

Najlepiej w wysokim garnku (nie tak jak ja na patelni) rozgrzewamy masło. Następnie dodajemy błonnik i mąkę i błonnik.Prażymy. Cały czas mieszamy drewnianą łóżką. Jak się zrumieni, dodajemy stopniowo mleko i mieszamy trzepaczką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy, zdejmujemy z ognia.

W naczyniu żaroodpornym, gdzie ułożyliśmy cukinię – wylewamy mięso z sosem pomidorowym, następnie na to sos „ala beszamelowy”. Na wierzchu układamy ser feta.

Pieczemy ok 45 minut. Najlepiej na termoobiegu.


Jemy :)

* Porada: ja użyłam błonnika z babki jajowatej, ale nie jest to najlepszy pomysł, bo z niej robi się taki „glut”, najlepszy byłby błonnik owsiany, zachowuje się bardziej jak mąka.

Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Musaka według Dieta i Fitness :-)' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.