Zdrowa wersja smażonego camemberta? TO MOŻLIWE! :)

Lubisz smażony CAMEMBERT w panierce z żurawiną? 

Można go zrobić w zdrowej wersji!

Składniki: 

– ser camembert – 1 krążek
– jajo
– sól, pieprz
– otręby owsiane, żytnie, siemię lnianę (mieszanka), wygląda mniej więcej tak: 



– 2 łyżki dżemu z żurawiny

Przygotowanie:

Przekrajamy ser w poprzek aby powstały dwa krążki. Moczymy w rozbitym jajku z solą i pieprzem. następnie w mieszance otrębów i siemienia. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową lub teflonową. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerze wraz z łyżką niskosłodzonego dżemu z żurawiny i gotowe.  Błyskawicznie!

DLACZEGO TO ZDROWA WERSJA? zawarty w otrębach i siemieniu lnianym błonnik utrudnia wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, zamiast ulec strawieniu i wchłonięciu do krwi, w części tłuszcz jest usuwany z organizmu razem z błonnikiem!

To jak, serek na kolacje? :))


Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.