Można go zrobić w zdrowej wersji!
Składniki:
– ser camembert – 1 krążek
– jajo
– sól, pieprz
– otręby owsiane, żytnie, siemię lnianę (mieszanka), wygląda mniej więcej tak:
Przygotowanie:
DLACZEGO TO ZDROWA WERSJA? zawarty w otrębach i siemieniu lnianym błonnik utrudnia wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, zamiast ulec strawieniu i wchłonięciu do krwi, w części tłuszcz jest usuwany z organizmu razem z błonnikiem!
To jak, serek na kolacje? :))
'Zdrowa wersja smażonego camemberta? TO MOŻLIWE! :)' 14 komentarzy
22 sierpnia 2013 @ 17:34 Anonymous
Uwielbiam taki serek obsmazony z zurawina, ale zawsze mialam wyrzuty sumienia po jedzeniu, a tu prosze zdrowa wersja. Super! :)
22 sierpnia 2013 @ 23:34 Anonymous
Uwielbiam taki serek obsmazony z zurawina, ale zawsze mialam wyrzuty sumienia po jedzeniu, a tu prosze zdrowa wersja. Super! :)
24 sierpnia 2013 @ 08:26 Ewa Trusewicz
no to bardzo się cieszę i smacznego :)
24 sierpnia 2013 @ 14:26 Ewa Trusewicz
no to bardzo się cieszę i smacznego :)
10 września 2013 @ 14:59 Anonymous
Nie wydaje mi sie żeby do końca to dzialalo. Camembert tak jak większość żółtych serów to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak niby odrobina błonnika miałaby nas uchronić przed taką ilością tłuszczu? I to jeszcze na kolację? Grubymi nićmi szyte to wszystko. Na pewno zdrowsze niż tradycyjna forma podania, ale przy redukcji broń Boże!
10 września 2013 @ 20:59 Anonymous
Nie wydaje mi sie żeby do końca to dzialalo. Camembert tak jak większość żółtych serów to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak niby odrobina błonnika miałaby nas uchronić przed taką ilością tłuszczu? I to jeszcze na kolację? Grubymi nićmi szyte to wszystko. Na pewno zdrowsze niż tradycyjna forma podania, ale przy redukcji broń Boże!
12 września 2013 @ 06:10 Ewa Trusewicz
Pół krążka camemberta to tylko 170 kcal i 13 gram tłuszczu. A możesz użyć camemberta light, który ma o połowę mniej tłuszczu. Błonnik w panierce zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Więc dodając do tego sałatkę również zwiększamy ilość błonnika. A na redukcji przede wszystkim należy ograniczyć węglowodany, tyle tłuszczów nasyconych nam nie zaszkodzi w dobowej podaży :)
12 września 2013 @ 12:10 Ewa Trusewicz
Pół krążka camemberta to tylko 170 kcal i 13 gram tłuszczu. A możesz użyć camemberta light, który ma o połowę mniej tłuszczu. Błonnik w panierce zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Więc dodając do tego sałatkę również zwiększamy ilość błonnika. A na redukcji przede wszystkim należy ograniczyć węglowodany, tyle tłuszczów nasyconych nam nie zaszkodzi w dobowej podaży :)
13 września 2013 @ 14:08 Beata Kuśmirek
Wow!!! Świetny pomysł :)
13 września 2013 @ 20:08 Beata Kuśmirek
Wow!!! Świetny pomysł :)
17 lipca 2014 @ 13:28 Ania
Czyli jeśli dobrze rozumiem – jeśli będę dodawać siemię lniane do spożywanych w ciągu dnia posiłków (np. jako dodatek/posypka do sałatki, pieczywa, jogurtu naturalnego) to ilość tłuszczu spozytego w ciągu dnia będzie mniejsza? mój organizm to usunie zanim wchłonie? idąc dalej tym tokiem rozumowania – czy to jest pomocne w zrzuceniu kilku zbędnych kg? oczywiscie w połączeniu ze zdrową i racjonalną dietą?
17 lipca 2014 @ 19:28 Ania
Czyli jeśli dobrze rozumiem – jeśli będę dodawać siemię lniane do spożywanych w ciągu dnia posiłków (np. jako dodatek/posypka do sałatki, pieczywa, jogurtu naturalnego) to ilość tłuszczu spozytego w ciągu dnia będzie mniejsza? mój organizm to usunie zanim wchłonie? idąc dalej tym tokiem rozumowania – czy to jest pomocne w zrzuceniu kilku zbędnych kg? oczywiscie w połączeniu ze zdrową i racjonalną dietą?
24 lipca 2014 @ 06:09 Ewa Trusewicz
Ania – tak, jeśli dodasz siemię lnianę i otręby (ale bardziej te właściwości absorbcyjne mają otręby), to zmniejszy się ilość tłuszczu wchłoniętego przez Twój organizm. Ale to nie będzie bardzo duża ilość. Musiałabyś bardzo dużo jeść otrębów, a to też nie jest wskazane bo przy niedostatecznej ilośći wody może spowodować zatwardzenia oraz zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych. Nie przekraczajmy 45 gramów błonnika dziennie.W tym przepisie zastosowałam taki skład panierki, ponieważ tłuszcze w serze są tłuszczami nasyconymi, które powinniśmy minimalizować w naszej diecie. Ale tłuszcze typu olej lniany czy oliwa z oliwek, olej rybi są bardzo zdrowe i wówczas aż szkoda używać otrębów! :) A ciekawostkowo – te tłuszcze odchudzają!Dla zrzucenia paru zbędnych kilogramów najważniejsze byłoby ograniczenie prostych węglowodanów (nie tłuszczy), ogólne zmniejszenie ilości węglowodanów, zmniejszenie owoców do porcji dziennie, jedzenie 4-5 posiłków dziennie, picie sporej ilości wody oraz ruch :)
24 lipca 2014 @ 12:09 Ewa Trusewicz
Ania – tak, jeśli dodasz siemię lnianę i otręby (ale bardziej te właściwości absorbcyjne mają otręby), to zmniejszy się ilość tłuszczu wchłoniętego przez Twój organizm. Ale to nie będzie bardzo duża ilość. Musiałabyś bardzo dużo jeść otrębów, a to też nie jest wskazane bo przy niedostatecznej ilośći wody może spowodować zatwardzenia oraz zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych. Nie przekraczajmy 45 gramów błonnika dziennie.
W tym przepisie zastosowałam taki skład panierki, ponieważ tłuszcze w serze są tłuszczami nasyconymi, które powinniśmy minimalizować w naszej diecie. Ale tłuszcze typu olej lniany czy oliwa z oliwek, olej rybi są bardzo zdrowe i wówczas aż szkoda używać otrębów! :) A ciekawostkowo – te tłuszcze odchudzają!
Dla zrzucenia paru zbędnych kilogramów najważniejsze byłoby ograniczenie prostych węglowodanów (nie tłuszczy), ogólne zmniejszenie ilości węglowodanów, zmniejszenie owoców do porcji dziennie, jedzenie 4-5 posiłków dziennie, picie sporej ilości wody oraz ruch :)