Świetne danie na zimniejsze ostatnio dni. Dynia jest smaczna, ma dużo mikroskładników, nie wysoki indeks glikemiczny. Charakteru kremu nadaje imbir z czosnkiem i chilli, trawa cytrynowa, cebula a dodatkowo mleko kokosowe. Całość ma azjatycki styl i smak, a zrobione jest w domowych warunkach :)
Składniki (na 4 porcje):– mała dynia (wielkości dwóch grapefruitów)
– 2 spore cebule
– imbir świeży albo suszony (ja użyłam suszonego) ok. 2 spore plastry
– 2 ząbki czosnku
– 1 świeża lub suszona chilli (osobiście użyłam dwie bo lubie ostre potrawy)
– bulion warzywny, ewentualnie kostka rosołowa
– mleko kokosowe – pół puszki
– trawa cytrynowa suczona – ok 2 łyżki– łyżeczka oleji rzepakowego do podsmażenia cebuli, czosnku, chilli i imbiru
– imbir świeży albo suszony (ja użyłam suszonego) ok. 2 spore plastry
– 2 ząbki czosnku
– 1 świeża lub suszona chilli (osobiście użyłam dwie bo lubie ostre potrawy)
– bulion warzywny, ewentualnie kostka rosołowa
– mleko kokosowe – pół puszki
– trawa cytrynowa suczona – ok 2 łyżki– łyżeczka oleji rzepakowego do podsmażenia cebuli, czosnku, chilli i imbiru
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę z czosnkiem, imbirem i chilli, trawę cytrynową. Dodać do smażenia obraną i pokrojoną w kostkę dynie, smażyć ok 15 minut mieszając. Następnie zalać warzywa bulionem 1 litr (opcjonalnie z kostki rosołowej). Dodać mleko kokosowe. Zupę zmiksować na gładką masę. Przelać do miseczek, można udekorować i gotowe :)Sycące, ogrzewające i pyszne :)
Ewa Trusewicz, dietetyk
Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl
'Krem z dyni z imbirem i mlekiem kokosowym :)' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!