Zdrowe placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-ogórkowym

Cukinię po prostu uwielbiam, więc staram się z nią robić różne przepisy. Ostatnio średnio co 3 dzień robiłam placuszki z cukinii. „Zaraziłam się” nimi na wakacjach w jednej z warszawskich knajp. Były pyszne, ale bardzo tłuste i na pewno była w nich jakaś mąka.





Wielokrotnie próbowałam powtorzyć, ale nie chciałam używać smażenia na głębokim oleju ani zwykłej mąki pszennej.

Jeśli zamiast tego używałam kropelkę oleju rzepakowego i otręby albo błonnik owsiany albo mąkę z ciecierzycy to niestety bardzo kiepsko mi się placuszki odwracały. Rozwalały się albo musiałam je mocno przypiec. 
Wymyśliłam więc, że zrobie je w piekarniku na papierze lekko skropionym olejem rzepakowym. Wreszcie wyszło super!

Składniki:

– 2 duże cukinie,

– 3 jajka,
– troszkę więcej niż pół szklanki gotowego błonnika 100% z np. owsa, albo zmielonych otrębów albo mąki z ciecierzycy,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek do smaku

Na sos:
– 300ml jogurtu naturalnego,
– 1 ogórek świeży,
– sól, pieprz do smaku,
parę kropel cytryny


Przygotowanie:


Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (można zatrudnić swojego mężczyznę oglądającego telewizję, ja tak zrobiłam ;) ). Łączymy wszystkie składniki na placuszki. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Rozkładamy placuszki i pieczemy ok 20 minut.

Sos – łączymy wszystkie składniki i już gotowe!  

Pyyycha a w dodatku zdrowe! (niezły zamiennik placków ziemniaczanych!:) 




Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.