Ciasto orzechowo kakaowe z fasoli. Bez mąki, nabiału, glutenu, cukru i tłuszczu!

Gdzieś w internecie natrafiłam na przepis na ciasto fasolowe. Trochę go zmodyfikowałam aby nie miał dodatku nabiału w samym cieście (dla osób z nietolerancją laktozy) oraz glutenu (czyli żadnej mąki, płatków itp.). Robi się mega szybko w mikrofali! Albo trochę dłużej w piekarniku.

Składniki:

– 2 puszki czerwonej fasoli (wolałabym z białek dla lepszego koloru, ale nie miałam),

– 3-4 jaja w zależności od wielkości,

– 30 g prawdziwego, niesłodzonego, odtłuszczonego kakao,

– pół łyżeczki gałki muszkatołowej (nie trzeba dodawać jak ktoś nie lubi, w zamian tego można dodać inny aromat do ciasta np. pomarańczowy albo creme brule… ;) )

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej albo proszku do pieczenia do pieczenia (ale bez również wyjdzie, tylko nie będzie takie puchate)

– łyżeczka stevii w proszku (albo do smaku, trzeba spróbować ciasto przed pieczeniem),

– 30 g. orzechów (jakie lubisz, ale nie solone)

 

 

 

Przygotowanie:

Puszki fasoli odcedzić i przelać wodą, następnie znów odcedzić. Zblendować razem z resztą składników na gładką masę. Wylać do naczynia żaroodpornego, powkładać do środka orzechy i piec w mikrofali na 100% ok 10-15 minut (trzeba sprawdzać). Albo ok 20 minut w piekarniku na 180 stopni.

Ja dodatkowo po ostudzeniu przekroiłam ciasto i wysmarowałam serkiem homogenizowanym naturalnym z dodatkiem stevii i aromatu migdałowego. Pycha!! :))

Dużo błonnika, białka roślinnego ale i zwierzęcego z jaj! Sama natura! :))

Smacznego!

 

 


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.