1. Zupki w proszku mają bardzo mało wartości odżywczych – FAKT
Makaron jest zrobiony z białej mąki, polepszaczy i spulchniaczy. Sos/przyprawy natomiast w dużej mierze są sztucznymi odpowiednikami.
2. Zupki instant zawierają najwięcej konserwantów i dodatków „E” – MIT
Dzięki temu, że zupka jest suszona może zawierać mniej konserwantów (ale jednak ma). Nie wszystkie dodatki oznaczone symbolem „E” są nie zdrowe. Niektóre „E” to symbole np. witamin czy kwasku cytrynowego. Choć jednym z najgorszych dodatków jest glutaminian sodu (E621) – wzmacniacz smaku, który może powodować uzależnienie.
3. Zupki chińskie zawierają tłuszcze trans – FAKT
Tłuszcze utwardzone oddawane w saszetkach do zup zawierają bardzo dużo tłuszczy trans niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Jeśli już jemy to nie dodawajmy saszetki z tłuszczem.
4. Mają bardzo dużo soli i cukru – FAKT
Niestety producenci nadużywają obu tych składników. Każda z tych zupek ma zarówno sól jak i cukier. Dlatego jeśli długo jedliśmy takie zupki, wówczas musimy doprawiać mocniej inne potrawy bo przyzwyczajamy się do słodko słonych dań.
5. Wszyscy mogą od czasu do czasu zjeść zupkę chińską/instant – MIT
Takich dań nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę (duża ilość prostych węglowodanów) oraz na nadciśnienie tętnicze (duża ilość soli oraz glutaminian sodu, który podnosi ciśnienie)
6. Jedzenie zupek instant może wzmocnić trądzik – FAKT
Polepszacze smaku, aromatu, barwniki i glutaminian sodu mogą powodować zmiany w skórze.
7. W zupce chińskiej jest więcej soli niż w chipsach – FAKT
Testy „consensus action on salt and health” wykazały, że jedna zupka chińska ma więcej soli niż paczka chipsów. W niektórych zupkach jest jej nawet 8 gram, czyli o 20% więcej niż dzienna maksymalna ilość spożycia soli.
8. Zupka chińska jest ciężkostrawna – FAKT
Możecie to zobaczyć na filmiku poniżej zrobionym na potrzeby konferencji naukowej TEDx Manhattan 2011. Do żołądka dwóch osób wprowadzono specjalne kapsułki z kamerami i następnie obserwowano dzięki nim, jak narząd radzi sobie z trawieniem dwóch różnych posiłków. Pierwszym była zupka chińska z makaronem, żelki oraz napój izotoniczny. Drugim tradycyjny rosół z makaronem, żelki domowej roboty oraz herbata. To, jak przebiegało doświadczenie, można zobaczyć na filmiku
:
Trawienie zupki i sztucznych składników okazało się ciężkim zadaniem. Makaron z zupki chińskiej zachował kształt po ponad dwóch godzinach od spożycia! Wszystko za sprawą sztucznych dodatków, z których niektóre produkowane są z ROPY NAFTOWEJ! Mają za zadanie przetrwać Armagedon, a nie tylko zwykłe przejście przez jelita.
A na koniec przykładowe składy zupek instant:
Zupka A: kluski (81%): mąka pszenna, tłuszcz roślinny, skrobia modyfikowana, sól, substancje spulchniające: węglan sodu, węglan potasu; barwnik: beta-karoten, mieszanka smakowa (19%): skrobia, sól, tłuszcz roślinny, cebula (suszona, prażona), maltodekstryna*, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy; laktoza, ekstrakt drożdżowy, koncentrat pieczarkowy suszony (3,2%), białka mleka, pieczarki (2%), mąka pszenna, przyprawy: natka pietruszki, pieprz; aromat, barwnik: karmel amoniakalny, *otrzymana ze skrobi.
Zupka B: Skład: kluski (92,1%): mąka pszenna, tłuszcz roślinny, tapioka, skrobia modyfikowana E 1420, cukier, stabilizatory: trifosforan pentasodowy, guma guar, substancje spulchniające: węglan sodu, węglan potasu, kurkuma; dodatki smakowe (7,9%): rafinowany olej palmowy, sól, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, guanylan disodowy, inozynian disodowy, suszone warzywa: marchew, zielona cebula, kolendra, curry w proszku (zawartość w dodatkach smakowych 6%), kurkuma, anyż, goździk, nasiona kolendry, cynamon, pieprz, czosnek, chilli, trawa cytrynowa, aromat, barwnik: beta-karoten, przeciwutleniacz E 306.