Przepis na zdrowy majonez!

Uwielbiam majonez, mogłabym go jeść codziennie :) ALE… łyżka majonezu (ok 25 g) to aż 160 kcal, tyle co pełnoziarnista kanapka z wędliną i aż 70-80% tłuszczu! Nie wiem jak wy, ale ja wolę kanapkę, łyżką majonezu raczej się nie najem ;)


Metodą prób i błędów zrobiłam zdrowszą alternatywę.

Składniki:

– opakowanie serka wiejskiego 150 g,
– 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
– 1 surowe jajko
– szczypta soli, pieprzu
– szczypta stevii (naturalny słodzik)

Przygotowanie:

Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe :) 

Fakt, konsystencja jest trochę luźniejsza niż normalnego majonezu, ale smak pyszny:) Można nakładać na jajeczka i inne potrawy.


Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Komentujcie, krytykujcie, oceniajcie i pytajcie :)



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Przepis na zdrowy majonez!' 12 komentarzy

  1. Avatar

    17 lutego 2014 @ 11:54 Anna S

    Hmm musz&#281 spróbowa&#263 i ja!:) majonez to moja zmora… :)

    Odpowiedz

  2. Avatar

    17 lutego 2014 @ 13:38 Ewa Trusewicz

    No to teraz ju&#380 zmor&#261 nie b&#281dzie! :)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    17 lutego 2014 @ 17:54 Anna S

    Hmm muszę spróbować i ja!:) majonez to moja zmora… :)

    Odpowiedz

  4. Avatar

    17 lutego 2014 @ 19:38 Ewa Trusewicz

    No to teraz już zmorą nie będzie! :)

    Odpowiedz

  5. Avatar

    18 lutego 2014 @ 09:56 Bucik

    super sprawa ! zawsze przez ten t&#322uszcz odpuszcza&#322am sobie majonez… dzi&#281ki :)

    Odpowiedz

  6. Avatar

    18 lutego 2014 @ 15:56 Bucik

    super sprawa ! zawsze przez ten tłuszcz odpuszczałam sobie majonez… dzięki :)

    Odpowiedz

  7. Avatar

    10 lipca 2014 @ 04:47 Anonymous

    mo&#380e mo&#380na dodac ugotowane jajo ? wtedy konsystencja b&#281dzie ok;)

    Odpowiedz

  8. Avatar

    10 lipca 2014 @ 05:14 Anonymous

    ja stosuj&#281 gotowane jajko

    Odpowiedz

  9. Avatar

    10 lipca 2014 @ 10:47 Anonymous

    może można dodac ugotowane jajo ? wtedy konsystencja będzie ok;)

    Odpowiedz

  10. Avatar

    10 lipca 2014 @ 11:14 Anonymous

    ja stosuję gotowane jajko

    Odpowiedz

  11. Avatar

    24 lipca 2014 @ 06:11 Ewa Trusewicz

    Nie próbowa&#322am z gotowanym, ale powinno by&#263 smacznie :)

    Odpowiedz

  12. Avatar

    24 lipca 2014 @ 12:11 Ewa Trusewicz

    Nie próbowałam z gotowanym, ale powinno być smacznie :)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.