Taki przepis ostatnio koleżanka mi pokazała, bardzo pysznie rozgrzewające!
Składniki:
– 1 szklanka orzechów włoskich namoczona na noc
– 700ml wody
– 3 daktyle
– 1 łyżka sezamu
– 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
– 1 łyżeczka prawdziwego kakao
– 2 kostki gorzkiej czekolady min. 80% (może się obyć bez tego)
– pół łyżeczki karobu (zamiennik kakao), lub więcej kakao zamiast tego
Najpierw robimy mleko orzechowe.
Orzechy włoskie należy zalać ok. 3 szklankami wody na noc. Następnego dnia przecedzić i przepłukać, zdjąć łuski. Zalać wodą i zblendować. Przecedzić przez jedną warstwę rzadko tkanej ściereczki (to, co zostanie nie należy wyrzucać, gdyż można z tego zrobić serek orzechowy).
Do mleka dodać daktyle, sezam, kawałki kakaowca, kakao, karob i opcjonalnie czekoladę. Zblendować i rozlać do szklanek. Pyszne! :)
Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj.
'Orzchowo daktylowe kakao bez mleka i cukru' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!