Orzchowo daktylowe kakao bez mleka i cukru

Taki przepis ostatnio koleżanka mi pokazała, bardzo pysznie rozgrzewające!

p2130003

Składniki:

– 1 szklanka orzechów włoskich namoczona na noc

– 700ml wody

– 3 daktyle

– 1 łyżka sezamu

– 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca

– 1 łyżeczka prawdziwego kakao

– 2 kostki gorzkiej czekolady min. 80% (może się obyć bez tego)

– pół łyżeczki karobu (zamiennik kakao), lub więcej kakao zamiast tego

 

Najpierw robimy mleko orzechowe.

Orzechy włoskie należy zalać ok. 3 szklankami wody na noc. Następnego dnia przecedzić i przepłukać, zdjąć łuski. Zalać wodą i zblendować. Przecedzić przez jedną warstwę rzadko tkanej ściereczki  (to, co zostanie nie należy wyrzucać, gdyż można z tego zrobić serek orzechowy).

Do mleka dodać daktyle, sezam, kawałki kakaowca, kakao, karob i opcjonalnie czekoladę.  Zblendować i rozlać do szklanek. Pyszne! :)

 

 


Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj. 

 



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Orzchowo daktylowe kakao bez mleka i cukru' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.