To prawda, możemy sobie zakwasić organizm, ale nie do tego stopnia aby organizm był faktycznie o kwasowym środowisku. pH krwi (7,35-7,45) i większości płynów ustrojowych jest stałe, jeśli się zmieni mówimy wówczas o patologicznej kwasicy albo zasadowicy, które zagrażają naszemu życiu. Organizm ma zdolności buforowe. Co to bufory? to są mieszaniny takich związków, które mają zdolność „znoszenia” kwasów albo zbyt mocnych zasad.
Jeśli faktycznie spożywamy dużo produktów kwasotwórczych (takich jak np. na obrazku) to faktycznie pH np. moczu może się zmienić, ale pH krwi się nie zmieni właśnie poprzez owe bufory.
NATOMIAST jeśli faktycznie spożywamy dużo produktów tzw. kwasotwórczych, to organizm może być przeciążony, może być gorsze samopoczucie, ponieważ będzie musiał użyć np. magnezu czy wapnia z kości aby „znieść” kwasy własnymi zasadami. I to jest PRAWDA.
Niedawno widziałam filmik, gdzie jeden Pan pokazywał jak woda gazowana zakwasza – udowodnił to papierkiem lakmusowym… jakby zbadał papierkiem lakmusowym cytrynę to też by mu wyszło, że zakwasza (a jak widzicie na obrazku – cytryna ma właściwości alkalizujące – mimo, że nadal ma kwas cytrynowy i kwaśne pH)…
To, że dany produkt ma kwaśne pH nie znaczy, że jest zakwaszające. Produkt może mieć kwaśne pH, ale będzie dostarczał organizmowi jonów, które tworzą w organizmie zasady. Jeśli produkt dostarcza nam jony takie jak sód, potas, wapń czy magnez to ma działanie zasadowe, jeśli zawiera sporo fosforu, chloru, siarki to działa na organizm zakwaszająco. Kropka.
Nie ma sensu kupować preparatów i suplementów, które mają na celu „odkwaszenie” organizmu. Jedynym „preparatem” jaki mogłabym polecić to sproszkowane suszone warzywa lub zioła, ale też np. zielony suszony jęczmień. Przydaje się czasem jak jestem na wyjeździe i nie mam czasu na duże ilości warzyw.
O zakwaszeniu organizmu mówiłam troszkę w TVN Meteo Active :) Filmik dostępny tutaj: http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/informacje-tvn-meteo-active,3005/zakwaszenie-organizmu-mozna-sobie-z-tym-poradzic,179499,1,0.html
'Zakwaszenie – moda czy faktyczne zagrożenie? Mity obalone' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!