Zdrowa wersja smażonego camemberta? TO MOŻLIWE! :)

Lubisz smażony CAMEMBERT w panierce z żurawiną? 

Można go zrobić w zdrowej wersji!

Składniki: 

– ser camembert – 1 krążek
– jajo
– sól, pieprz
– otręby owsiane, żytnie, siemię lnianę (mieszanka), wygląda mniej więcej tak: 



– 2 łyżki dżemu z żurawiny

Przygotowanie:

Przekrajamy ser w poprzek aby powstały dwa krążki. Moczymy w rozbitym jajku z solą i pieprzem. następnie w mieszance otrębów i siemienia. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową lub teflonową. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerze wraz z łyżką niskosłodzonego dżemu z żurawiny i gotowe.  Błyskawicznie!

DLACZEGO TO ZDROWA WERSJA? zawarty w otrębach i siemieniu lnianym błonnik utrudnia wchłanianie tłuszczu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, zamiast ulec strawieniu i wchłonięciu do krwi, w części tłuszcz jest usuwany z organizmu razem z błonnikiem!

To jak, serek na kolacje? :))


Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Zdrowa wersja smażonego camemberta? TO MOŻLIWE! :)' 14 komentarzy

  1. Avatar

    22 sierpnia 2013 @ 17:34 Anonymous

    Uwielbiam taki serek obsmazony z zurawina, ale zawsze mialam wyrzuty sumienia po jedzeniu, a tu prosze zdrowa wersja. Super! :)

    Odpowiedz

  2. Avatar

    22 sierpnia 2013 @ 23:34 Anonymous

    Uwielbiam taki serek obsmazony z zurawina, ale zawsze mialam wyrzuty sumienia po jedzeniu, a tu prosze zdrowa wersja. Super! :)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    24 sierpnia 2013 @ 08:26 Ewa Trusewicz

    no to bardzo si&#281 ciesz&#281 i smacznego :)

    Odpowiedz

  4. Avatar

    24 sierpnia 2013 @ 14:26 Ewa Trusewicz

    no to bardzo się cieszę i smacznego :)

    Odpowiedz

  5. Avatar

    10 września 2013 @ 14:59 Anonymous

    Nie wydaje mi sie &#380eby do ko&#324ca to dzialalo. Camembert tak jak wi&#281kszo&#347&#263 &#380ó&#322tych serów to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak niby odrobina b&#322onnika mia&#322aby nas uchroni&#263 przed tak&#261 ilo&#347ci&#261 t&#322uszczu? I to jeszcze na kolacj&#281? Grubymi ni&#263mi szyte to wszystko. Na pewno zdrowsze ni&#380 tradycyjna forma podania, ale przy redukcji bro&#324 Bo&#380e!

    Odpowiedz

  6. Avatar

    10 września 2013 @ 20:59 Anonymous

    Nie wydaje mi sie żeby do końca to dzialalo. Camembert tak jak większość żółtych serów to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak niby odrobina błonnika miałaby nas uchronić przed taką ilością tłuszczu? I to jeszcze na kolację? Grubymi nićmi szyte to wszystko. Na pewno zdrowsze niż tradycyjna forma podania, ale przy redukcji broń Boże!

    Odpowiedz

  7. Avatar

    12 września 2013 @ 06:10 Ewa Trusewicz

    Pó&#322 kr&#261&#380ka camemberta to tylko 170 kcal i 13 gram t&#322uszczu. A mo&#380esz u&#380y&#263 camemberta light, który ma o po&#322ow&#281 mniej t&#322uszczu. B&#322onnik w panierce zmniejsza wch&#322anianie t&#322uszczu. Wi&#281c dodaj&#261c do tego sa&#322atk&#281 równie&#380 zwi&#281kszamy ilo&#347&#263 b&#322onnika. A na redukcji przede wszystkim nale&#380y ograniczy&#263 w&#281glowodany, tyle t&#322uszczów nasyconych nam nie zaszkodzi w dobowej poda&#380y :)

    Odpowiedz

  8. Avatar

    12 września 2013 @ 12:10 Ewa Trusewicz

    Pół krążka camemberta to tylko 170 kcal i 13 gram tłuszczu. A możesz użyć camemberta light, który ma o połowę mniej tłuszczu. Błonnik w panierce zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Więc dodając do tego sałatkę również zwiększamy ilość błonnika. A na redukcji przede wszystkim należy ograniczyć węglowodany, tyle tłuszczów nasyconych nam nie zaszkodzi w dobowej podaży :)

    Odpowiedz

  9. Avatar

    13 września 2013 @ 14:08 Beata Kuśmirek

    Wow!!! &#346wietny pomys&#322 :)

    Odpowiedz

  10. Avatar

    13 września 2013 @ 20:08 Beata Kuśmirek

    Wow!!! Świetny pomysł :)

    Odpowiedz

  11. Avatar

    17 lipca 2014 @ 13:28 Ania

    Czyli je&#347li dobrze rozumiem – je&#347li b&#281d&#281 dodawa&#263 siemi&#281 lniane do spo&#380ywanych w ci&#261gu dnia posi&#322ków (np. jako dodatek/posypka do sa&#322atki, pieczywa, jogurtu naturalnego) to ilo&#347&#263 t&#322uszczu spozytego w ci&#261gu dnia b&#281dzie mniejsza? mój organizm to usunie zanim wch&#322onie? id&#261c dalej tym tokiem rozumowania – czy to jest pomocne w zrzuceniu kilku zb&#281dnych kg? oczywiscie w po&#322&#261czeniu ze zdrow&#261 i racjonaln&#261 diet&#261?

    Odpowiedz

  12. Avatar

    17 lipca 2014 @ 19:28 Ania

    Czyli jeśli dobrze rozumiem – jeśli będę dodawać siemię lniane do spożywanych w ciągu dnia posiłków (np. jako dodatek/posypka do sałatki, pieczywa, jogurtu naturalnego) to ilość tłuszczu spozytego w ciągu dnia będzie mniejsza? mój organizm to usunie zanim wchłonie? idąc dalej tym tokiem rozumowania – czy to jest pomocne w zrzuceniu kilku zbędnych kg? oczywiscie w połączeniu ze zdrową i racjonalną dietą?

    Odpowiedz

  13. Avatar

    24 lipca 2014 @ 06:09 Ewa Trusewicz

    Ania – tak, je&#347li dodasz siemi&#281 lnian&#281 i otr&#281by (ale bardziej te w&#322a&#347ciwo&#347ci absorbcyjne maj&#261 otr&#281by), to zmniejszy si&#281 ilo&#347&#263 t&#322uszczu wch&#322oni&#281tego przez Twój organizm. Ale to nie b&#281dzie bardzo du&#380a ilo&#347&#263. Musia&#322aby&#347 bardzo du&#380o je&#347&#263 otr&#281bów, a to te&#380 nie jest wskazane bo przy niedostatecznej ilo&#347&#263i wody mo&#380e spowodowa&#263 zatwardzenia oraz zmniejszenie wch&#322aniania sk&#322adników mineralnych. Nie przekraczajmy 45 gramów b&#322onnika dziennie.W tym przepisie zastosowa&#322am taki sk&#322ad panierki, poniewa&#380 t&#322uszcze w serze s&#261 t&#322uszczami nasyconymi, które powinni&#347my minimalizowa&#263 w naszej diecie. Ale t&#322uszcze typu olej lniany czy oliwa z oliwek, olej rybi s&#261 bardzo zdrowe i wówczas a&#380 szkoda u&#380ywa&#263 otr&#281bów! :) A ciekawostkowo – te t&#322uszcze odchudzaj&#261!Dla zrzucenia paru zb&#281dnych kilogramów najwa&#380niejsze by&#322oby ograniczenie prostych w&#281glowodanów (nie t&#322uszczy), ogólne zmniejszenie ilo&#347ci w&#281glowodanów, zmniejszenie owoców do porcji dziennie, jedzenie 4-5 posi&#322ków dziennie, picie sporej ilo&#347ci wody oraz ruch :)

    Odpowiedz

  14. Avatar

    24 lipca 2014 @ 12:09 Ewa Trusewicz

    Ania – tak, jeśli dodasz siemię lnianę i otręby (ale bardziej te właściwości absorbcyjne mają otręby), to zmniejszy się ilość tłuszczu wchłoniętego przez Twój organizm. Ale to nie będzie bardzo duża ilość. Musiałabyś bardzo dużo jeść otrębów, a to też nie jest wskazane bo przy niedostatecznej ilośći wody może spowodować zatwardzenia oraz zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych. Nie przekraczajmy 45 gramów błonnika dziennie.

    W tym przepisie zastosowałam taki skład panierki, ponieważ tłuszcze w serze są tłuszczami nasyconymi, które powinniśmy minimalizować w naszej diecie. Ale tłuszcze typu olej lniany czy oliwa z oliwek, olej rybi są bardzo zdrowe i wówczas aż szkoda używać otrębów! :) A ciekawostkowo – te tłuszcze odchudzają!

    Dla zrzucenia paru zbędnych kilogramów najważniejsze byłoby ograniczenie prostych węglowodanów (nie tłuszczy), ogólne zmniejszenie ilości węglowodanów, zmniejszenie owoców do porcji dziennie, jedzenie 4-5 posiłków dziennie, picie sporej ilości wody oraz ruch :)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.