Zazwyczaj wybieramy możliwie najprostsze wybory – pierś z kurczaka albo indyka. A jeśli chcemy zamiennik to czy inny drób ma podobny skład? Otóż nie do końca:
1) Pierś z indyka
A teraz porównanie kwasów tłuszczowych:
100 g gęsi:
- 7,32 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
- 15,72 g jednonienasyconych,
- 6,54 g wielonienasyconych;
100 g kaczki:
- 7,39 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
- 15,1 g jednonienasyconych,
- 4,12 g wielonienasyconych,
a 100 g indyka:
- 2,22 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
- 1,67 g jednonienasyconych,
- 2,14 g wielonienasyconych.
Dla porównania: 100 g wieprzowiny zawiera:
- 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
- 11,5 g jednonienasyconych,
- 1,5 g wielonienasyconych;
Pierś z kurczaka i indyka są najmniej kaloryczne, ponieważ zawierają najmniejszą ilość tłuszczu.
Największą ilość białka zawiera pierś z kaczki. Pierś z kaczki i gęsi zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż inny drób oraz więcej dobrze przyswajalnego żelaza, ale trzeba je jeść bez skóry.
Ze względu na sposób chowu najzdrowsze będą gęsi i kaczki czy perliczki, następnie indyk a dopiero na samym końcu przemysłowo „produkowany” kurczak.
'Pierś z kury, indyka, kaczki, a może z gęsi? Czy rodzaj ma znaczenia?' has 1 comment
17 sierpnia 2022 @ 22:49 Faustyna Kiper
Ja czytałam na https://dobrydrob.pl/ że drób jest bardzo zdrowy dla każdego a nie tylko dla osób odchudzających się. Ja staram się ograniczać wieprzowinę właśnie wybierając drób