Pyszne ciasto utrzymujące poziom cukru w ryzach. rzepis znalazłam gdzieś w internecie dawno temu, zmodyfikowałam i od dawna przepisuję pacjentom jako słodką przekąskę, a na tronę zapomniałam wrzucić ;)
Składniki na 8 porcji:
– 4 jajka, osobno żółtka i białka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu – nie miałam dałam zwykły)
– pół szklanki mąki kokosowej (nie wiórek!)(ok 120g)
– 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1/4 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub stevii albo miodu (u osób nie odchudzających się)
– Aromat waniliowy naturalny
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– szklanka przecieru z jabłka (starte jabłka) (ok 200 g)
– 1/4 szklanki żurawiny (ok 30g)
– 20g orzechów laskowych albo ziemnych (uwaga, ziemne to strączkowe)
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni na termoobieg. Do miski wrzucamy żółtka, ucieramy krótko z ksylitolem. Dodajemy olej, wanilię, cytrynę, jabłka i żurawinę, orzechy. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową, mieszając aż uzyskamy jednolita masę.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając proszek do pieczenia. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem.
Tak uzyskaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ucinamy odstające rogi). Wkładamy do pieca na ok. 30 minut.
Całe ciasto ma:
Kcal: 1758,4
Białka: 54,3 g
Tłuszcze: 74,2 g
Węglowodany: 56,4 g
'Ciasto kokosowe bez mąki i cukru' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!