Wiele osób stara się w wybierać nabiał 0%. Produkty takie stały się bardzo popularne. Spotkałam się nawet z tym, że niektórzy dietetycy również zalecają nabiał 0% (sic!). Tłumaczą to ograniczaniem kwasów tłuszczowych nasyconych. Ale nie biorą pod uwagę tego, że wśród kwasów nasyconych występujących w nabiale (ale również w jajach) znajduje się również CLA. Są to naturalne izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale zupełnie o innych właściwościach, niż te tłuszcze TRANS, które powstają w skutek utwardzania olejów roślinnych lub ich spaleniu. CLA jest nam bardzo przydatny!
W żywieniu człowieka głównym źródłem CLA są mleko i jego przetwory.CLA ma działanie m.in.:
– przecinowotworowe,
– przeciwrodnikowe. W porównaniu z witaminą E CLA wykazuje o blisko 100 razy większą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie ogranicza powstawanie wolnych rodników. Czyli ma dziełanie równieć przeciwzapalne.
– przeciwmiażdżycowe oraz działa ochronnie na układ krążenia
– obniża poziom cukru we krwi,
– obniża zawartość trójglicerydów oraz frakcji LDL (zły cholesterol)
– pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała,
– pomocny przy zwiększaniu masy mięśniowej
Dodatkowo nabiał ma witaminę D tak potrzebną dla naszych kości. Coraz więcej nabiału jest dodatkowo wzbogacane o tą witaminę. Jak wiemy jest ona rozpuszczalna tylko w tłuszczach, dlatego jeśli jemy nabiał 0% tłuszczu – nie przyswoi się ona.
Idąc tym torem – wapń przyswaja się najlepiej przy udziale witaminy D, jeśli jej nie ma – wchłanianie będzie zaburzone…
Jak widzisz, spożywanie jogurtów, mleka, czy serów 0%, jak i masła nie koniecznie może wpływać na redukcję masy ciała. CLA znajduje się również w mięsie zwierząt przeżuwających (krowa, owca, koza)
Jutro napiszę jeszcze dlaczego potrzebny jest nam cholesterol, który również jest w nabiale :)
'Co lepsze? Nabiał 0% czy naturalne 1,5-2%? CLA' 5 komentarzy
20 kwietnia 2013 @ 07:48 Dominika Anonim
Mam do Ciebie pytanie. W jakiej postaci używasz stevie ? Bo przymierzam się do kupna tego, tylko nie wiem na co się zdecydować, bo są sadzonki roślinek, są słodziki w proszku, słodziki w tabletkach, nie wiem, w której postaci jest najlepsza??
20 kwietnia 2013 @ 09:11 Ewa Trusewicz
Cześć Dominika,
Osobiście używam stevię w proszku albo w tabletkach, ale firmy better stevia, bo nośnikiem jest celuloza, która się nie trawi. Inne firmy mają w składzie np. maltodekstrynę, która jest cukrem…. (może to być cukier wolno trawiący się, bardzo niski IG, ale również maltodekstrynę dodaje się do odżywek węglowodanowych dla sportowców), więc to się mija z celem, bo nie wiadomo jakiego typu maltodekstrynę używają.
Najbardziej naturalne będą suszone liście, ale osobiście nie przepadam, bo mają posmak zielska ;)
Jak znajdziesz stevię ale bez maltodekstryny to możesz kupić :)
20 kwietnia 2013 @ 13:48 Dominika Anonim
Mam do Ciebie pytanie. W jakiej postaci używasz stevie ? Bo przymierzam się do kupna tego, tylko nie wiem na co się zdecydować, bo są sadzonki roślinek, są słodziki w proszku, słodziki w tabletkach, nie wiem, w której postaci jest najlepsza??
20 kwietnia 2013 @ 15:11 Ewa Trusewicz
Cześć Dominika,
Osobiście używam stevię w proszku albo w tabletkach, ale firmy better stevia, bo nośnikiem jest celuloza, która się nie trawi. Inne firmy mają w składzie np. maltodekstrynę, która jest cukrem…. (może to być cukier wolno trawiący się, bardzo niski IG, ale również maltodekstrynę dodaje się do odżywek węglowodanowych dla sportowców), więc to się mija z celem, bo nie wiadomo jakiego typu maltodekstrynę używają.
Najbardziej naturalne będą suszone liście, ale osobiście nie przepadam, bo mają posmak zielska ;)
Jak znajdziesz stevię ale bez maltodekstryny to możesz kupić :)
16 grudnia 2014 @ 13:34 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Zamiast kupnego musli – mix jogurtowy śniadaniowy
[…] Składniki: – 250g jogurtu naturalnego 1,5% -3% (nie kupujemy nabiału 0% tłuszczu, ponieważ kliknij)- łyka płatków owsianych – łyżka otrąb owsianych (z beta glukanem najlepsze) – łyżka otrąb […]