Na prośbę pacjentów dodaję przepis na krupnik, zdjęcie od pacjentki :)
Zdrowy Krupnik
Składniki na 2 porcje:
– Dwa udka z kurczaka (eco) ok 400g
– 1 pietruszka
– 1 por
– 150g batatów (słodkie ziemniaki)
– 8 suszonych grzybów
– pietruszka – nać
– 50 g kaszy gryczanej
– 300g cukinii
– 2 łyżki masła klarowanego
-sól, pieprz, liście laurowe
– ziele angielskie
– 2 litry wody
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę, namocz grzyby, obierz warzywa. Do zimnej wody dodaj mięso i grzyby, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj przez godzinę. Następnie wrzuć jarzyny, gdy zmiękną, wyciągnij i pokrój, mięso i grzyby również pokrój w kostkę i wrzuć z powrotem, dodając liść laurowy, ziele angielskie. Ugotowaną kaszę utrzyj drewnianą łyżką z masłem. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem oraz dodaj 1,5 łyżki posiekanej pietruszki. I na koniec- nie jemy skóry z kurczaka :)
'Zdrowy krupnik z grzybami i batatami' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!