Zamiast kupnego musli – mix jogurtowy śniadaniowy

 
 

Przepis na pyszne i zdrowe śniadanie, które z łatwością zastąpi gotowe, nie do końca zdrowe musli. Ważne abyśmy jednak nasz mix płatkowy zalali jogurtem, kefirem lub maślanką, ponieważ w przeciwieństwie do mleka – zawierają dobre dla nas kultury bakterii.

 
Składniki:
– 250g jogurtu naturalnego 1,5% -3% (nie kupujemy nabiału 0% tłuszczu, ponieważ kliknij)
– łyka płatków owsianych
– łyżka otrąb owsianych (z beta glukanem najlepsze)
– łyżka otrąb żytnich
– łyżka siemienia lnianego
– łyżka płatków z amarantusa, ale nie dmuchane (baaardzo zdrowe!!)
– Pół owoca
– 10 orzechów
– stevia do posłodzenia
 
Mieszamy wszytsko, odstawiamy na 10-15 minut aby otręby i siemię zmiękło i zajadamy :-)Tak prawie codziennie wygląda u mnie śniadanie + pyszna kawka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Zamiast kupnego musli – mix jogurtowy śniadaniowy' 20 komentarzy

  1. Avatar

    29 maja 2013 @ 15:13 Anonymous

    Ewa, a ile to sniadanie ma kcal? ostatnio licze ile tego spozywam dziennie i to dla mnie wazne. pewnie nie tylko dla mnie. Magda

    Odpowiedz

  2. Avatar

    29 maja 2013 @ 21:13 Anonymous

    Ewa, a ile to sniadanie ma kcal? ostatnio licze ile tego spozywam dziennie i to dla mnie wazne. pewnie nie tylko dla mnie. Magda

    Odpowiedz

  3. Avatar

    30 maja 2013 @ 07:56 Ewa Trusewicz

    Magda:- 200-250g jogurtu – 120-150 kcal- orzechy – ok 90- otr&#281by itd ok 80-90 kcal (ale prawie po&#322owa to nie wch&#322anialny b&#322onnik)- pó&#322 owoca np jab&#322ka – 60 kcalCzyli 340-390 kcal w porcji

    Odpowiedz

  4. Avatar

    30 maja 2013 @ 11:04 Anonymous

    Dziekuje slicznie…jutro robie i zaczynam jesc swoje…trzymaj sie zdrowo :)

    Odpowiedz

  5. Avatar

    30 maja 2013 @ 13:56 Ewa Trusewicz

    Magda:
    – 200-250g jogurtu – 120-150 kcal
    – orzechy – ok 90
    – otręby itd ok 80-90 kcal (ale prawie połowa to nie wchłanialny błonnik)
    – pół owoca np jabłka – 60 kcal

    Czyli 340-390 kcal w porcji

    Odpowiedz

  6. Avatar

    30 maja 2013 @ 17:04 Anonymous

    Dziekuje slicznie…jutro robie i zaczynam jesc swoje…trzymaj sie zdrowo :)

    Odpowiedz

  7. Avatar

    8 listopada 2013 @ 17:18 karolina rogalska

    Ten komentarz zosta&#322 usuni&#281ty przez autora.

    Odpowiedz

  8. Avatar

    8 listopada 2013 @ 17:19 karolina rogalska

    Mam pytanie ja na &#347niadanie zjadam granole z jogurtem naturalnym. Granol&#281 robi&#281 sama tj. prawie kilogram ró&#380nych p&#322atków owsiane j&#281czmienne itd orzechy pestki dyni s&#322enecznika 2 &#322y&#380ki miodu i mas&#322o &#322y&#380eczka. Czy nie jest to za bardzo tucz&#261ce? Dzi&#281ki za odpowied&#378

    Odpowiedz

  9. Avatar

    8 listopada 2013 @ 23:18 karolina rogalska

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    Odpowiedz

  10. Avatar

    8 listopada 2013 @ 23:19 karolina rogalska

    Mam pytanie ja na śniadanie zjadam granole z jogurtem naturalnym. Granolę robię sama tj. prawie kilogram różnych płatków owsiane jęczmienne itd orzechy pestki dyni słenecznika 2 łyżki miodu i masło łyżeczka. Czy nie jest to za bardzo tuczące? Dzięki za odpowiedź

    Odpowiedz

  11. Avatar

    9 listopada 2013 @ 06:41 Ewa Trusewicz

    Czyli na kg p&#322atków i orzechów (jakie proporcje orzechów do p&#322atków?) tylko 2 &#322y&#380ki miodu i &#322y&#380eczka mas&#322a? To bardzo ma&#322o :) skleja to w ogóle granol&#281? :)Jak to mieszasz przed zapiekaniem? czy dopiero jak rozpu&#347ci si&#281 troch&#281?Doda&#322abym do tego jakie&#347 otr&#281by (aby obni&#380y&#322y indeks glikemiczny) i b&#281dzie super!

    Odpowiedz

    • Avatar

      11 listopada 2013 @ 01:18 karolina rogalska

      Dziekuje za odpowiedz. Odnosnie orzechow to ciezko jest mi dokladnie okreslic, powiedzmy okolo 2 garsci. Wczoraj zrobilam dodatkowo z otrebami. Wyszlo super!. Jesli chodzi o mieszanie to robie to przed i w trakcie zapiekania – cala kuchnia w platkach. Wydaje mi sie ze mozna dodac wiecej miodu i masla( bedzie smaczniejsze) ale wowczas bardziej kaloryczne.Pozdrawiam

      Odpowiedz

  12. Avatar

    9 listopada 2013 @ 12:41 Ewa Trusewicz

    Czyli na kg płatków i orzechów (jakie proporcje orzechów do płatków?) tylko 2 łyżki miodu i łyżeczka masła? To bardzo mało :) skleja to w ogóle granolę? :)
    Jak to mieszasz przed zapiekaniem? czy dopiero jak rozpuści się trochę?

    Dodałabym do tego jakieś otręby (aby obniżyły indeks glikemiczny) i będzie super!

    Odpowiedz

    • Avatar

      11 listopada 2013 @ 07:18 karolina rogalska

      Dziekuje za odpowiedz. Odnosnie orzechow to ciezko jest mi dokladnie okreslic, powiedzmy okolo 2 garsci. Wczoraj zrobilam dodatkowo z otrebami. Wyszlo super!. Jesli chodzi o mieszanie to robie to przed i w trakcie zapiekania – cala kuchnia w platkach. Wydaje mi sie ze mozna dodac wiecej miodu i masla( bedzie smaczniejsze) ale wowczas bardziej kaloryczne.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

  13. Avatar

    11 listopada 2013 @ 09:55 Ewa Trusewicz

    No to rób z otr&#281bami, b&#281dzie zdrowiej. Ale faktycznie je&#347li dbamy o sylwetk&#281 lepiej nie dodawa&#263 wi&#281cej miodu, czy mas&#322a. Mo&#380na za to doda&#263 stevii :)Normaln&#261 granol&#281 robi si&#281 tak, &#380e ok 60% to p&#322atki, które zalewa si&#281 syropem glukozowo-fruktozowym i olejem ro&#347linnym. Masakra, a ludzie to kupuj&#261 i my&#347l&#261, &#380e zdrowe…Twoja wersja jest super! Musz&#281 spróbowa&#263. D&#322ugo zapiekasz?

    Odpowiedz

  14. Avatar

    11 listopada 2013 @ 14:02 karolina rogalska

    15-20 minut max ale wstawiam do zimnego piekarnika

    Odpowiedz

  15. Avatar

    11 listopada 2013 @ 15:55 Ewa Trusewicz

    No to rób z otrębami, będzie zdrowiej. Ale faktycznie jeśli dbamy o sylwetkę lepiej nie dodawać więcej miodu, czy masła. Można za to dodać stevii :)
    Normalną granolę robi się tak, że ok 60% to płatki, które zalewa się syropem glukozowo-fruktozowym i olejem roślinnym. Masakra, a ludzie to kupują i myślą, że zdrowe…
    Twoja wersja jest super! Muszę spróbować. Długo zapiekasz?

    Odpowiedz

  16. Avatar

    11 listopada 2013 @ 20:02 karolina rogalska

    15-20 minut max ale wstawiam do zimnego piekarnika

    Odpowiedz

  17. Avatar

    13 listopada 2013 @ 20:35 Ewa Trusewicz

    ok, no fajnie,musz&#281 spróbowa&#263 :)

    Odpowiedz

  18. Avatar

    14 listopada 2013 @ 02:35 Ewa Trusewicz

    ok, no fajnie,muszę spróbować :)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.