Ekspresowe ciasto
– 2 jajka,
– 6 łyżek serka homogenizowanego naturalnego – akurat kupiłam 0%
– 2 łyżki siemienia lnianego
– pół łyżki kakao naturalnego odtłuszczonego
– słodzik – najlepiej stevia – do smaku
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce/pojemniczku i wkładamy do mikrofali na ok. 10 minut. Dokładny czas zależy od urządzenia.
Ciasto rozkrajamy na 2 lub 3 części- w zależności od fantazji,
Przekładamy je naturalnym serkiem homogenizowanym ze słodzikiem i aromatem (ja dałam pomarańczowy).
Przepyszna i zdrowa nabiałowa przekąska :-)
PS. Zainspirowała mnie do tego przepisu rozmowa z kolegą na temat „zdrowych” mlecznych kanapek Kinder, wystarczyło, że przeczytałam skład…
'Szybkie dietetyczne kakaowe ciasto z kremem' 22 komentarze
22 lutego 2013 @ 05:38 Anonymous
słodzik i proszek do pieczenia to również nic zdrowego :(
22 lutego 2013 @ 05:48 Ewa Trusewicz
można zrobić bez proszku do pieczenia (przyznam się, że ja zapomnialam dodac:P)
A jeśli chodzi o słodzik STEVIĘ – to jest to jak najbardziej zdrowy i naturalny słodzik wyizolowany z liści drzewa Stevii, rosnącego w Ameryce. POLECAM :)
22 lutego 2013 @ 11:38 Anonymous
słodzik i proszek do pieczenia to również nic zdrowego :(
22 lutego 2013 @ 11:48 Ewa Trusewicz
można zrobić bez proszku do pieczenia (przyznam się, że ja zapomnialam dodac:P)
A jeśli chodzi o słodzik STEVIĘ – to jest to jak najbardziej zdrowy i naturalny słodzik wyizolowany z liści drzewa Stevii, rosnącego w Ameryce. POLECAM :)
22 lutego 2013 @ 19:07 Izabela Wojtczuk
Musze sobie kupić Stevie. A to ciacho też na pewno wypróbuję!! a jak ktoś żyje bez mikrofali, to na ile to ciacho do piekarnika włożyć i w jaką temp 180 st będzie dobrze?
23 lutego 2013 @ 01:07 Izabela Wojtczuk
Musze sobie kupić Stevie. A to ciacho też na pewno wypróbuję!! a jak ktoś żyje bez mikrofali, to na ile to ciacho do piekarnika włożyć i w jaką temp 180 st będzie dobrze?
23 lutego 2013 @ 10:23 Ewa Trusewicz
wtedy nie wiem, nie próbowałam, ja ide na łatwiznę zawsze ;) wrzuć do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zobacz, czy cala skórka jest juz twarda i nie załamuje się pod palcami, jeśli się lepi albo załamuje – przytrzymaj dłużej :)
23 lutego 2013 @ 16:23 Ewa Trusewicz
wtedy nie wiem, nie próbowałam, ja ide na łatwiznę zawsze ;) wrzuć do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zobacz, czy cala skórka jest juz twarda i nie załamuje się pod palcami, jeśli się lepi albo załamuje – przytrzymaj dłużej :)
26 lutego 2013 @ 18:26 Anonymous
na jaką moc ustawić mikrofalówkę?:)
27 lutego 2013 @ 00:26 Anonymous
na jaką moc ustawić mikrofalówkę?:)
27 lutego 2013 @ 06:21 Ewa Trusewicz
ja ustawiłam na maxa, ale możesz spróbować może 80-90%, bo nie wiem jaką mocą dysponujesz ;)
27 lutego 2013 @ 12:21 Ewa Trusewicz
ja ustawiłam na maxa, ale możesz spróbować może 80-90%, bo nie wiem jaką mocą dysponujesz ;)
7 marca 2013 @ 04:04 Anonymous
Rewelacja!!!!
Dzięki ;-) pozdrawiam
7 marca 2013 @ 10:04 Anonymous
Rewelacja!!!!
Dzięki ;-) pozdrawiam
10 kwietnia 2013 @ 12:07 Anonymous
Zrobiłam – jest przepyszne ;) Mam tylko pytanie – strasznie przywarło mi do szklanej miseczki – macie na to jakąś radę ?
10 kwietnia 2013 @ 15:03 Ewa Trusewicz
Aby lepiej odkleić – użyj szpatułki do podważenia. A jeśli to nie podziała – posmaruj najpierw wodą, a jeśli to nie podziała – parę kropel oleju rzepakowego :)
10 kwietnia 2013 @ 18:07 Anonymous
Zrobiłam – jest przepyszne ;) Mam tylko pytanie – strasznie przywarło mi do szklanej miseczki – macie na to jakąś radę ?
10 kwietnia 2013 @ 21:03 Ewa Trusewicz
Aby lepiej odkleić – użyj szpatułki do podważenia. A jeśli to nie podziała – posmaruj najpierw wodą, a jeśli to nie podziała – parę kropel oleju rzepakowego :)
24 sierpnia 2013 @ 14:05 Anonymous
ja uzylam zamiast slodzika, xylitol( czyli cukier brzozowy) to jeszcze lepsze i zdrowe !
24 sierpnia 2013 @ 20:05 Anonymous
ja uzylam zamiast slodzika, xylitol( czyli cukier brzozowy) to jeszcze lepsze i zdrowe !
25 sierpnia 2013 @ 12:36 Ewa Trusewicz
xylitol też super, a jak ktoś woli „naturalniejszy” smak, a nie zależy mu tak bardzo na kaloriach, jest to świetna opcja, dalej o niskim indeksie glikemicznym
25 sierpnia 2013 @ 18:36 Ewa Trusewicz
xylitol też super, a jak ktoś woli „naturalniejszy” smak, a nie zależy mu tak bardzo na kaloriach, jest to świetna opcja, dalej o niskim indeksie glikemicznym