Sezon na dynię!
Zdroooowa pyyyycha! :-)
Zdroooowa pyyyycha! :-)
Składniki:
– dynia
– oliwa z oliwek (nie powinno się jej podgrzewać do tak wysokich temperatur, ale tutaj smakuje wybornie)
– sól, pieprz, ostra papryka
Sos:
– 500g jogurtu naturalnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– kminek mielony
– gałka muszkatołowa
– zioła prowansalskie
– parę kropel soku z limonki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księzyca o grubości ok 1,5 cm.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kawałki dyni, skrop delikatnie oliwą z oliwek
Posyp solą, pieprzem, ostrą papryką. Piecz 30min w 170stopniach
Sos : wymieszaj wszystkie składniki, polej sosem upieczoną dynia i SMACZNEGO! :-)
'Pieczona dynia z sosem jogurtowym' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!