Najlepsze Batony Proteinowe Bez Cukru – Porównanie od dietetyka – TOP 5 (2024)

Wybierając batony proteinowe, kierowałam się ich wysoką zawartością białka, brakiem dodatku cukru (węglowodany główne w postaci maltitoli) oraz smakiem. Unikałam batonów na bazie daktyli, które choć naturalne, zawierają dużo cukru. Wybrane batony mają atrakcyjne składy i wartości odżywcze. Poniżej znajdziesz szczegółowe porównanie. Większość dostępna w Biedronce.

1.Go Active Baton Wysokobiałkowy z Migdałami i Kokosem

Masa: 35 g
Skład: Orzeszki ziemne 30%, błonnik z korzenia cykorii, chrupki sojowe 15% (izolat białka sojowego 87%, skrobia z tapioki, sól), migdały 9,4%, płatki sojowe 8%, płatki kokosa 6%, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, wiórki kokosowe 2%, olej rzepakowy, mąka ryżowa, emulgator: lecytyny (z rzepaku), naturalny aromat, przeciwutleniacze: palmitynian askorbylu, mieszanina tokoferoli. Produkt może zawierać inne orzechy.

  • Wartości odżywcze na 1 batona:
    • Kalorie: 166 kcal
    • Białko: 10,2 g
    • Tłuszcze: 10 g
      • Kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g
    • Węglowodany: 4,9 g
      • Cukry: 1,7 g
    • Błonnik: 7,2 g
    • Sól: 0,11 g
  • Dostępność: Biedronka
  • Uwagi: Baton bez mleka i bez dodatku cukru.

Plusy:

  • Zawiera aż 30% orzeszków ziemnych i wysoki poziom błonnika.
  • Nie zawiera mleka – odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
  • Naturalne składniki i niski poziom cukru.
  • Jest bardzo mało słodki (dla mnie to na plus)

Minusy:

  • Średnia ilość białka w porównaniu do innych batonów.
  • Duża zawartość tłuszczów, choć większość to tłuszcze zdrowe.

2.Go Active Baton Wysokobiałkowy Baton Proteinowy o Smaku Panna Cotty z Truskawką

Masa: 50g
Skład: Białka mleka 33,8%: izolaty białek mleka MPI, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (z mleka), błonnik rozpuszczalny (kukurydziany), substancja słodząca: maltitole, tłuszcze roślinne w zmiennych proporcjach (palmowy nieutwardzony, shea), orzeszki arachidowe, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, izolat sojowy, błonnik rozpuszczalny (akacjowy), truskawka liofilizowana 0,5%, skrobia z tapioki, sól, aromaty, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe, emulgator: lecytyny (z soi), substancje wzbogacające: cytrynian magnezu, witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, tiamina (B1), witamina B12. Produkt zawiera naturalnie występujące cukry. Może zawierać gluten i inne orzechy.

Wartości odżywcze na 1 batona (50 g):

  • Kalorie: 184,5 kcal
  • Białko: 16,5 g
  • Tłuszcz: 8,5 g
    • W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,7 g
  • Węglowodany: 9,5 g
    • W tym cukry: 1,1 g
  • Błonnik: 8 g
  • Sól: 0,25 g

Plusy:

  • Wysoka zawartość białka (16,5 g na batona).
  • Duża ilość błonnika (8 g na porcję), co wspiera zdrowie jelit i uczucie sytości.
  • Niski poziom cukrów prostych (1,1 g na porcję).
  • Bogaty w witaminy (E, C, B6, B12, B1) i minerały (magnez).
  • Zawiera liofilizowaną truskawkę – naturalny składnik.

Minusy:

  • Zawiera tłuszcz palmowy (choć w wersji nieutwardzonej).
  • Średnia ilość tłuszczów nasyconych (4,7 g na batona).
  • Nieodpowiedni dla osób z alergią na mleko, soję lub orzeszki ziemne.

3. Vitanella Baton Proteinowy bez Dodatku Cukrów (27% białka)

Masa: 49 g 

Składniki: koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi)], wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez cukru [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), mleko zagęszczone niesłodzone, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], kawałki orzechów arachidowych 10%, substancja słodząca: malitole; tłuszcz kakaowy, orzeszki arachidowe 9%, mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz palmowy, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, sól, emulgatory: lecytyny (ze słonecznika), ekstrakt z wanilii, aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%. Produkt może zawierać inne orzechy, jaja i zboża zawierające gluten.

  • Wartości odżywcze na 1 batona:
    • Kalorie: 186 kcal
    • Białko: 13,2 g
    • Tłuszcze: 7,8 g
      • Kwasy tłuszczowe nasycone: 3,9 g
    • Węglowodany: 16,2 g
      • Cukry: 1,5 g
    • Błonnik: 0,8 g
    • Sól: 0,14 g
  • Cena: Informacja niedostępna
  • Dostępność: Biedronka

Plusy:

  • Dobry stosunek zawartości białka do masy.
  • Niski poziom cukru.

Minusy:

  • Bardzo niska zawartość błonnika.
  • Wyższa zawartość węglowodanów w porównaniu do innych batonów.

4.Olimp Mr. Zero Protein Bar

Masa: 50 g

Skład: 30% mieszanka białkowa [koncentrat białek mleka MPC, koncentrat białek serwatkowych WPC (z mleka), białko jaja, hydrolizat kolagenu], 20% czekolada z substancją słodzącą [miazga kakaowa, substancja słodząca – maltitole; tłuszcz kakaowy, emulgator – lecytyny (sojowe); naturalny aromat waniliowy], fruktooligosacharydy, substancje utrzymujące wilgoć – glicerol, sorbitole; olej roślinny (rzepakowy), polidekstroza, tłuszcz kakaowy, mleko zagęszczone, aromaty (zawierają mleko), substancja zagęszczająca – guma ksantanowa; regulator kwasowości – kwas cytrynowy; emulgator – lecytyny (sojowe); barwnik – karmin; sól, amid kwasu nikotynowego – niacyna, diglicynian cynku, chlorowodorek pirydoksyny, cholekalcyferol.

  • Wartości odżywcze na 1 batona:
    • Kalorie: 185 kcal
    • Białko: 15 g
    • Tłuszcze: 7 g
      • Kwasy tłuszczowe nasycone: 3,5 g
    • Węglowodany: 17 g
      • Cukry: 1 g
    • Błonnik: 6 g
    • Sól: 0,2 g
  • Cena: Informacja niedostępna
  • Dostępność: Sklep Olimp Store

Plusy:

  • Wysoka zawartość białka i błonnika.
  • Niski poziom cukru.
  • Zawiera białko kolagenowe

Minusy:

  • Spora zawartość maltitolu (może działać przeczyszczająco).

5. ALLNUTRITION F**king delicious

Masa: 55 g

Składniki (smak czekolada karmel): 26% mleczna czekolada z substancją słodzącą (substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, masa kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, hydrolizat kolagenu, białka mleka , izolat białka sojowego, biała czekolada z substancją słodzącą (substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat), izomaltooligosacharydy*, woda, 4% chrupki sojowe(izolat białka sojowego, kakao, skrobia z tapioki), tłuszcz palmowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, aromat, substancja słodząca: sukraloza, masa kakaowa minimum 35%, masa mleczna minimum 21,5%, *izomaltooligosacharydy są źródłem glukozy

Masa: 55 g

Wartości odżywcze na 1 batona:

  • Kalorie: 210 kcal
  • Białko: 18,7 g
  • Tłuszcze: 8,3 g
    • Kwasy tłuszczowe nasycone: 5,1 g
  • Węglowodany: 19 g
    • Cukry: 2,7 g
  • Błonnik: 0,8 g
  • Sól: 0,2 g

Plusy:

  • Najwyższa zawartość białka w zestawieniu.
  • Najwyższa zawartość węglowodanów (ale większość to maltitol, który ma 40% mniej kcal niż cukier).

Minusy:

  • Niska zawartość błonnika.
  • Relatywnie wysoka kaloryczność na batona.
  • sztuczny słodzik (sukraloza)
  • Sporo nasyconych kwasów tłuszczowych w jednej porcji

Podsumowanie

Wszystkie batony w zestawieniu charakteryzują się wysoką zawartością białka oraz brakiem dodatku cukru, co czyni je dobrymi przekąskami dla osób aktywnych i dbających o dietę. Dla osób preferujących wyższą zawartość błonnika najlepszym wyborem będzie Olimp Mr. Zero Protein Bar, podczas gdy osoby szukające najwyższej ilości białka mogą sięgnąć po ALLNUTRITION F**king Protein Bar. Moim ulubionym jest GoActive z kokosem i migdałami, ale jest tez on najmnije słodki.



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Najlepsze Batony Proteinowe Bez Cukru – Porównanie od dietetyka – TOP 5 (2024)' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.