Zdrowy błonnik? Czy aby na pewno?

Teraz na rynki pojawiło się dużo produktów typu chrupki błonnik. Sama taki kupuję od czasu do czasu jak mam ochotę na coś chrupkiego jako dodatek do mojego musli . Ale naprawdę niewiele, ponieważ nie jest to aż tak zdrowe jak nam się wydaje (oczywiście lepsze niż płatki cornflakes i inne gotowe musli np. takie ).

Tutaj zdjęcie owych, jak to u mnie na fp ludzie mówili ;) – robaczków, chrupek, dżdżowniczek, pałeczek, bobków, gruzu, kupek – zwał jak zwał, ale fakt, że firmy nazywają ten produkt „błonnikiem” .

Okazuje się, że tak zwany błonnik ma w swoim składzie maxymalnie 10-30% prawdziwego błonnika. Reszta to cukier i inne dodatki. Zobaczcie:

„Błonnik A Sante 5 zbóż”

Skład: składniki zbożowe 99,5% (otręby pszenne, pełnoziarnista mąka żytnia, płatki owsiane, kasza jęczmienna, mąka gryczana); sól morska.

Wartość odżywcza: w 100g
Białko: 14,4g
Węglowodany: 43,6g
w tym cukry: 3,9g
tłuszcz: 4,7g
Błonnik: 30,8g

Njbardziej naturalny, bez cukru!

„Błonnik B – Granex”

Skład surowcowy: otręby pszenne, pszenica, cukier, błonnik jabłkowy, susz jabłkowy, aromat, słód pszenny, fruktoza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy. Produkt zawiera zboża zawierające gluten oraz może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów i mleka (łącznie z laktozą).

Wartość odżywcza 100 g
Wartość energetyczna 292 kcal
Białko 12,3 g
Węglowodany 37,3 g
w tym cukry 37,3 g
Tłuszcz 3,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Błonnik pokarmowy 31,2
Sód <0,1 g


„Błonnik C – Dobry błonnik – good food”


Skład: Mąka pszenna 40%, otręby pszenne 24%, mąka pszenna pełnoziarnista 18%, mąka owsiana 10%, jabłko suszone ze skórką 6%, cynamon 1%, sól, aromat.

Tutaj błonnika jest 14% (14g na 100g)
O połowę mniej niż w poprzednich

„Błonnik D – Just Fit Biedronka”

Skład: mąka żytnia pełnoziarnista 29,1%, mąka pszenna pełnoziarnista 29,1%, otręby pszenne, mąka owsiana pełnoziarnista 7,3%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 7,3%, zielona herbata 0,3%, sól.

Błonnik 15g.


Skład całkiem fajny, ale mało błonnika, tyle co mniej więcej w pełnoziarnistym makaronie.


Wybrałabym chyba te pierwsze, choć nie mają pewnie smaku. Osobiście miałam chyba te z biedronki, smaczne, ale błonnikiem to one nie są – mają jedynie dodatek błonnika ;)

Można dodać sobie od czasu do czasu dla urozmaicenia musli (domowej roboty, jak wyżej), ale niech to nie będzie podstawa mieszanki.

Jakbyście znaleźli jakieś fajne odpowiedniki to dajcie znać!



Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Komentujcie, krytykujcie, oceniajcie i pytajcie :)

Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Zdrowy błonnik? Czy aby na pewno?' 8 komentarzy

  1. Avatar

    7 kwietnia 2014 @ 07:06 Anonymous

    B&#322onnik f-my Grainex „bez jab&#322ek” – w 100g ma tylko 2g cukrów

    Odpowiedz

  2. Avatar

    7 kwietnia 2014 @ 13:06 Anonymous

    Błonnik f-my Grainex „bez jabłek” – w 100g ma tylko 2g cukrów

    Odpowiedz

  3. Avatar

    8 kwietnia 2014 @ 11:12 Ewa Trusewicz

    ten?: http://www.granex.pl/Produkty/Produkty_dla_aktywnych/Zdrowy_Blonnik/22,15Hmm, nie przekonuje mnie specjalnie bo ma pszenic&#281 i kukurydz&#281. Fakt – samego cukru ma 2 gramy, ale w&#281glowodanów a&#380 56gram, a tylko 15 b&#322onnika

    Odpowiedz

  4. Avatar

    8 kwietnia 2014 @ 17:12 Ewa Trusewicz

    ten?: http://www.granex.pl/Produkty/Produkty_dla_aktywnych/Zdrowy_Blonnik/22,15
    Hmm, nie przekonuje mnie specjalnie bo ma pszenicę i kukurydzę. Fakt – samego cukru ma 2 gramy, ale węglowodanów aż 56gram, a tylko 15 błonnika

    Odpowiedz

  5. Avatar

    30 czerwca 2014 @ 08:26 Kastoria

    A co jest z&#322ego w kukurydzy i pszenicy?

    Odpowiedz

  6. Avatar

    30 czerwca 2014 @ 14:26 Kastoria

    A co jest złego w kukurydzy i pszenicy?

    Odpowiedz

  7. Avatar

    24 lipca 2014 @ 06:17 Ewa Trusewicz

    Kastoria – jest to grys kukurydziany (takie co&#347 jak bia&#322a m&#261ka) pozbawiony ju&#380 wi&#281kszo&#347ci sk&#322adników mineralnych i witamin, ma wysoki IG, czyli mocno podwy&#380sza poziom cukru we krwi. To samo jest z przenic&#261… a pszenica w dodatku jest najgorszym ze zbó&#380. Przeczytaj sobie ten artyku&#322: https://dietaifitness.pl/2012/11/buszujacy-w-pszenicy-deadly-wheat.html

    Odpowiedz

  8. Avatar

    24 lipca 2014 @ 12:17 Ewa Trusewicz

    Kastoria – jest to grys kukurydziany (takie coś jak biała mąka) pozbawiony już większości składników mineralnych i witamin, ma wysoki IG, czyli mocno podwyższa poziom cukru we krwi. To samo jest z przenicą… a pszenica w dodatku jest najgorszym ze zbóż. Przeczytaj sobie ten artykuł: https://dietaifitness.pl/2012/11/buszujacy-w-pszenicy-deadly-wheat.html

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.