Zapiekanka z komosy ryżowej ze szpinakiem i kurczakiem

Quinoa (komosa ryżowa) to pożywna roślina zbożowa z Ameryki Południowej. Jej ziarenka podczas gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Z powodzeniem zastępuje ryż.

Składniki na ok. 6 porcji:

– opakowanie quinoy (200g),
– 2 piersi z kurczaka – pokrojone w kostkę i przyprawione wg. smaku,
– 2 jaja,
– 100 g jogurtu naturalnego,
– 150 g sera feta – półtłustego,
– 1 cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– opakowanie mrożonego szpinaku 250 g (może być siweży jeśli masz),
– ser żółty ceko (odtłuszczony 3% tłuszczu) do starcia na wierzch,
– sól, pieprz, przyprawy, gałka muszkatołowa,
– pietruszka

Przygotowanie:

Komosę gotujemy z 300 ml wody (ok 1,5 razy objętości ziaren). Pod przykryciem aż do wchłonięcia wody (ok. 20-30 min). W między czasie smażymy bez tłuszczu pokrojonego i przyprawionego kurczaka. Kiedy będzie prawie gotowy dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek (aby nie brudzić dwóch patelni). Jak się zrumienią dodajemy szpinak i podgrzewamy aż się rozmrozi (świeże liście – aż się podduszą). Solimy, pieprzymy i dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej.

Przygotowujemy sos do zalania. 2 jajka mieszamy z jogurtem i pokruszoną fetą oraz przyprawami i pietruszką.

W jednym naczyniu mieszamy razem komosę, kurczaka ze szpinakiem i mieszankę jajeczną. Przelewamy do sporego, wytłuszczonego delikatnie olejem rzepakowym naczynia żaroodpornego i zapiekamy w ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu scieramy troszkę sera żółtego na wierzch i zjadamy :)

Smacznego!

Ewa Trusewicz, dietetyk

Dieta i Fitness, Warszawa
www.dietaifitness.pl


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Zapiekanka z komosy ryżowej ze szpinakiem i kurczakiem' 8 komentarzy

  1. Avatar

    26 listopada 2013 @ 18:44 www.topsuplementy.com

    Pierwszy raz spotykam si&#281 z czym&#347 takim jak komosa ry&#380owa. Tak z ciekawo&#347ci pytam gdzie tak&#261 ro&#347lin&#281 mo&#380na kupi&#263 i jak ona smakuje, mo&#380na ja porówna&#263 w smaku do czego&#347 ?

    Odpowiedz

  2. Avatar

    26 listopada 2013 @ 18:58 Ewa Trusewicz

    Mo&#380na j&#261 na 100% kupi&#263 w sklepach ze zdrow&#261 &#380ywno&#347ci&#261 albo du&#380ych supermarketach :)Smakuje troch&#281 jak kasza, troszk&#281 jak ry&#380… trudno okre&#347li&#263, ale zdecydowanie zast&#281puje jaki&#347 w&#281glowodan do posi&#322ku :)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    27 listopada 2013 @ 00:44 www.topsuplementy.com

    Pierwszy raz spotykam się z czymś takim jak komosa ryżowa. Tak z ciekawości pytam gdzie taką roślinę można kupić i jak ona smakuje, można ja porównać w smaku do czegoś ?

    Odpowiedz

  4. Avatar

    27 listopada 2013 @ 00:58 Ewa Trusewicz

    Można ją na 100% kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo dużych supermarketach :)
    Smakuje trochę jak kasza, troszkę jak ryż… trudno określić, ale zdecydowanie zastępuje jakiś węglowodan do posiłku :)

    Odpowiedz

  5. Avatar

    2 grudnia 2013 @ 19:57 Viola Urban

    Pyszna jest :) Kupi&#322am ostatnio w Carrefourze za 9z&#322 250g. Jak wida&#263 do najta&#324szych &#378róde&#322 w&#281glowodanów nie nale&#380y, ale jest bardzo od&#380ywcza i uniwersalna. U&#380ywam zarówno do da&#324 s&#322onych jak i s&#322odkich.

    Odpowiedz

  6. Avatar

    3 grudnia 2013 @ 01:57 Viola Urban

    Pyszna jest :) Kupiłam ostatnio w Carrefourze za 9zł 250g. Jak widać do najtańszych źródeł węglowodanów nie należy, ale jest bardzo odżywcza i uniwersalna. Używam zarówno do dań słonych jak i słodkich.

    Odpowiedz

  7. Avatar

    11 grudnia 2013 @ 10:53 Ewa Trusewicz

    super! :)

    Odpowiedz

  8. Avatar

    11 grudnia 2013 @ 16:53 Ewa Trusewicz

    super! :)

    Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.