Składniki na 6 bułek:
- kostka twarogu
- 250g (powoduje, że bułeczki nie są suche)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki otrębów żytnich
- 3 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek siemienia lnianego
- łyżeczka proszku do pieczenia – nie jest to warunek konieczny
- szczypta stevii (można użyć cukru ale lepiej innego słodzika) i szczypta soli
Wykonanie:
Twaróg miksujemy z jajkiem (można też wymieszać mocno widelcem). Dodajemy pozostałe składniki (większość siemienia) i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy małe bułeczki, kładziemy je na blasze posmarowanej kapką oleju rzepakowego (nie zmienia swojej struktury pod wpływem ciepła). Wierzch bułeczek smarujemy wodą i posypujemy resztą siemienia lnianego. Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszyło 6 bułeczek. Można też upiec z tego chleb. macznego!