Otrębowe bułeczki twarogowe (mega zdrowe!:) )

4a

Składniki na 6 bułek:

  •  kostka twarogu
  • 250g (powoduje, że bułeczki nie są suche)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki otrębów żytnich
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia – nie jest to warunek konieczny
  • szczypta stevii (można użyć cukru ale lepiej innego słodzika) i szczypta soli

 

Wykonanie:

Twaróg miksujemy z jajkiem (można też wymieszać mocno widelcem). Dodajemy pozostałe składniki (większość siemienia) i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy małe bułeczki, kładziemy je na blasze posmarowanej kapką oleju rzepakowego (nie zmienia swojej struktury pod wpływem ciepła). Wierzch bułeczek smarujemy wodą i posypujemy resztą siemienia lnianego. Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszyło 6 bułeczek. Można też upiec z tego chleb. macznego!



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.