Składniki na 6 bułek:
- kostka twarogu
- 250g (powoduje, że bułeczki nie są suche)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki otrębów żytnich
- 3 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek siemienia lnianego
- łyżeczka proszku do pieczenia – nie jest to warunek konieczny
- szczypta stevii (można użyć cukru ale lepiej innego słodzika) i szczypta soli
Wykonanie:
Twaróg miksujemy z jajkiem (można też wymieszać mocno widelcem). Dodajemy pozostałe składniki (większość siemienia) i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy małe bułeczki, kładziemy je na blasze posmarowanej kapką oleju rzepakowego (nie zmienia swojej struktury pod wpływem ciepła). Wierzch bułeczek smarujemy wodą i posypujemy resztą siemienia lnianego. Blaszkę z bułkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Mi wyszyło 6 bułeczek. Można też upiec z tego chleb. macznego!
'Otrębowe bułeczki twarogowe (mega zdrowe!:) )' 7 komentarzy
14 grudnia 2013 @ 06:15 Anonymous
Cześć, mam pytanie ile kalorii ma jedna taka bułka? Z góry dziękuję za odp ;)
14 grudnia 2013 @ 12:15 Anonymous
Cześć, mam pytanie ile kalorii ma jedna taka bułka? Z góry dziękuję za odp ;)
30 listopada 2014 @ 15:55 Ewa Trusewicz
1 bułka będzie miała ok 100 kalorii, przepraszam za późną odpowiedź, nie zauważyłam :(
30 listopada 2014 @ 15:54 Ewa Trusewicz
Ok 100 kalorii :)
2 grudnia 2014 @ 11:45 Artur Korniak
Witam…. Zero mąki… ? ! A już myślałem że Pani ze Szczecina… ;( pozdrawiam Arti 70
2 grudnia 2014 @ 15:54 Ewa Trusewicz
a dokładnie ze Stargardu Szczecińskiego ;) Pozdrawiam
11 stycznia 2015 @ 13:07 Dieta i Fitness – Ewa, dietetyk, dietcoach pisze o zdrowym żywieniu, ciekawostkach dietetycznych, aktywności fizycznej. / Makaron wysokobiałkowy niskowęglowodanowy. Kupować czy unikać jak ognia?
[…] – bułki […]