Guacamole to meksykański dip przyrządzany na bazie awokado. Aby guacamole było naprawdę dobre potrzebne jest …naprawdę dobre awokado. Upewnij się, że jest dojrzałe, a jeśli kupisz je twarde, włóż do papierowej torebki i zostaw tak na 1 do 4 dni w temperaturze pokojowej.
Składniki:
• 4 gotowane jajka
• pomidory, cebula do smaku
• kromka chleba prawdziwie pełnoziarnistego (bez dodatków karmelu czy słodu jęczmiennego)
• 2 dojrzałe awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
• 2 łyżki drobno pokrojonej cebulki
Dodatki (według uznania):
• 1/3 małego pęczka kolendry – posiekane listki – dodałam
• pietruszka
• 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej – odałam
• 2 łyżki oliwy z oliwek – dodałam
• 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku.
'Jajka z GUAKAMOLE – pyszne, zdrowe, zdecydowanie nie nudne! :)' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!