Ciasto cukiniowo-orzechowe bez mąki, cukru i nabiału

Przepis zobaczyłam u mojej koleżanki na blogu http://bezpszenicyy.blogspot.com/ (znamy się ze szkoły średniej :) ). Było już dobrze po 20, ale przepis okazał się zdrowy, z niskim indeksem glikemicznym, bez mąki, cukru i nabiału. W sam raz jako przekąska po kolacji ;)

Składniki na 8 małych porcji:
– 250g cukinii
– 200g tartych orzechów włoskich (ja zmiksowałam je w blenderze) – tylko samiast samych orzechów dałam pół na pół z pestkami dyni i to może nie był najlepszy pomysł
– 10 orzechów włoskich w łupinach
– 3 jajka
– 20 tabletek stevii (tylko sprawdźcie jaką kupujecie, więcej o tym tutaj ) – Kamila dała xylitol
– 2 łyżki zimnej wody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Przygotowanie: 

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do żółtek dodajemy ksylitol. Miksujemy. Dodajemy tarte orzechy, wodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łyżka. Dodajemy piane z białek, delikatnie mieszamy.

 

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy w łupinach obieramy i dość grubo kroimy. Dodajemy cukinię i orzechy do ciasta. Dalej delikatnie mieszamy. Przelewany do formy. Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 40-45 minut. Zajadałam się jeszcze ciepłym :) Jest naprawdę smaczne i takie inne, wilgotne.

 
 
 
 
 

Kamili wyszło troszkę lepiej ;) Już wiem, że dałabym mniejszą formę a ciasto zrobiła wyższe oraz nie dodawałabym pestek dyni. Ale i tak pycha! :))

 


Potrzebujesz pomocy? Wejdź tutaj. 

 


Tagged: ,


Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Ciasto cukiniowo-orzechowe bez mąki, cukru i nabiału' 5 komentarzy

  1. Avatar

    21 lipca 2014 @ 10:31 Nakarm Umysł

    &#347wietny pomys&#322! w sam raz po, albo na kolacj&#281 :)

    Odpowiedz

  2. Avatar

    21 lipca 2014 @ 16:31 Nakarm Umysł

    świetny pomysł! w sam raz po, albo na kolację :)

    Odpowiedz

  3. Avatar

    21 lipca 2014 @ 14:31 Nakarm Umysł

    świetny pomysł! w sam raz po, albo na kolację :)

    Odpowiedz

  4. Avatar

    15 stycznia 2015 @ 10:16 marta

    Mi jakieś dziwne wyszlo. Mocno mokre w środku. Nie wiem czy jest niedopieczone czy tak musi byc za sprawą cukinii. Dodan, ze pieklam 50min.

    Odpowiedz

    • Ewa Trusewicz

      15 stycznia 2015 @ 10:42 Ewa Trusewicz

      Może to zależy od cukinii. Następnym razem poradziłabym po przetarciu cukinii poczekać aż puści soki – i wylać je. Ale faktycznie wilgotne powinno być, mokre natomiast nie

      Odpowiedz


Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.