Sporo podopiecznych zadaje mi pytanie „która kasza jest zdrowsza, palona, prażona, niepalona?”. W końcu aby rozwiać wątpliwości postanowiłam o tym napisać :)
Po pierwsze kasza gryczana palona i prażona znaczy to samo – jest ona poddana obróbce cieplnej. Niepalona czy nieprażona analogicznie -jest jedynie suszona, nie poddawana obróbce cieplnej.
Smakowo – kasza gryczana prażona zawdzięcza swój smak i aromat prażeniu, jest bardziej gorzka, z tak jakby „palonym” aromatem. Kasza niepalona natomiast jest delikatniejsza w smaku, pozbawiona tej goryczki. Jak dla mnie – lepsza w smaku.
A jak co ze składnikami?
Kasza zawiera sporo:
– białka -ok 13-17 g na 100 g suchego produktu, lepiej przyswajalnego niż ze zbóż. Strawność tych białek porównuje się z białkami roślin strączkowych (klik)
– błonnika – ok 12-16 g/100 g produktu – porównywalnie ryż brązowy ma tylko 7 g błonnika
– magnezu -220 mg/100 g – to więcej niż gorzka czekolada, która ma ok 160 mg na 100 g (mleczna tylko 90 mg) ma dużo mniej kalorii :) )
– aminokwasy egzogenne (takie, których nasz organizm nie wytwarza) – lizynę (970 mg, poprawia wchłanianie wapnia i polepsza odporność) i tryptofan (280mg, potrzebny m.in. do produkcji serotoniny), więcej niż inne kasze i ryże
Którą wybrać?
Kasza niepalona ma więcej składników odżywczych (witaminy i minerały), ponieważ nie została poddana wysokiej temperaturze. Obie odmiany nie zawierają glutenu.