Kasza gryczana – palona, prażona czy może niepalona? Która lepsza?

Sporo podopiecznych zadaje mi pytanie „która kasza jest zdrowsza, palona, prażona, niepalona?”. W końcu aby rozwiać wątpliwości postanowiłam o tym napisać :)

 

kasza

 

Po pierwsze kasza gryczana palona i prażona znaczy to samo – jest ona poddana obróbce cieplnej. Niepalona czy nieprażona analogicznie -jest jedynie suszona, nie poddawana obróbce cieplnej.

Smakowo – kasza gryczana prażona zawdzięcza swój smak i aromat prażeniu, jest bardziej gorzka, z tak jakby „palonym” aromatem. Kasza niepalona natomiast jest delikatniejsza w smaku, pozbawiona tej goryczki. Jak dla mnie – lepsza w smaku.

 

A jak co ze składnikami?

Kasza zawiera sporo:

białka -ok 13-17 g na 100 g suchego produktu, lepiej przyswajalnego niż ze zbóż. Strawność tych białek porównuje się z białkami roślin strączkowych (klik)

błonnika – ok 12-16 g/100 g produktu – porównywalnie ryż brązowy ma tylko 7 g błonnika

magnezu -220 mg/100 g – to więcej niż gorzka czekolada, która ma ok 160 mg na 100 g (mleczna tylko 90 mg) ma dużo mniej kalorii :) )

– aminokwasy egzogenne (takie, których nasz organizm nie wytwarza) – lizynę (970 mg, poprawia wchłanianie wapnia i polepsza odporność) i tryptofan (280mg, potrzebny m.in. do produkcji serotoniny), więcej niż inne kasze i ryże

Którą wybrać?

Kasza niepalona ma więcej składników odżywczych (witaminy i minerały), ponieważ nie została poddana wysokiej temperaturze. Obie odmiany nie zawierają glutenu.



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.