Placki z batatów

Bataty to słodkie ziemniaki, nie spokrewnione ze zwykłymi ziemniakami. Lubię te bulwy, ponieważ mają ciekawy smak, ale co najważniejsze mają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują mocnego podniesienia się poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie – są odpowiednie dla osób odchudzających się, są lepszą alternatywą dla cukrzyków i osób chorych na insulinooporność. Zalecam bataty również u osób chorych na choroby autoimmunologiczne, gdzie rezygnuje się ze zwykłych ziemniaków, które należą do rodziny psiankowatych (mogą wzmagać stany zapalne).

Ale miał być przepis, a nie opis! :) także do dzieła!

batat

 

Składniki na 4 porcje:

– 1 kg batatów

– 5 dużych jaj

– 7 łyżek mąki owsianej (70g)

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– sól, pieprz

 

Przygotowanie:

batattt

Bataty obieramy obieraczką do ziemniaków, trzeby ma tarce o dużych oczkach (chciałam zachować jakąś fakturę), dodajemy jaja, mąkę. Masa powinna mieć konsystencję jak na zdjęciu, dość klejącą. Smażymy najlepiej na oleju kokosowym, lub jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność- można usmażyć na PAMie (tłuszcz w sprayu), lub upiec. Placki nie powinny być za grubę aby środek się upiekł.

bataty batatt

Ja dobrałam do nich jogurt grecki i wędzonego łososia. Pysznie! :)

Smacznego :)

 

 

1 porcja ma ok 360 kcal, 55g węglowodanów, 15 g białka, 8g tłuszczu (nie uwzględniając tłuszczu do smażenia), 9 g błonnika



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


Copyrights © 2023 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.