Bataty to słodkie ziemniaki, nie spokrewnione ze zwykłymi ziemniakami. Lubię te bulwy, ponieważ mają ciekawy smak, ale co najważniejsze mają niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują mocnego podniesienia się poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie – są odpowiednie dla osób odchudzających się, są lepszą alternatywą dla cukrzyków i osób chorych na insulinooporność. Zalecam bataty również u osób chorych na choroby autoimmunologiczne, gdzie rezygnuje się ze zwykłych ziemniaków, które należą do rodziny psiankowatych (mogą wzmagać stany zapalne).
Ale miał być przepis, a nie opis! :) także do dzieła!
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg batatów
– 5 dużych jaj
– 7 łyżek mąki owsianej (70g)
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty obieramy obieraczką do ziemniaków, trzeby ma tarce o dużych oczkach (chciałam zachować jakąś fakturę), dodajemy jaja, mąkę. Masa powinna mieć konsystencję jak na zdjęciu, dość klejącą. Smażymy najlepiej na oleju kokosowym, lub jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność- można usmażyć na PAMie (tłuszcz w sprayu), lub upiec. Placki nie powinny być za grubę aby środek się upiekł.
Ja dobrałam do nich jogurt grecki i wędzonego łososia. Pysznie! :)
Smacznego :)
1 porcja ma ok 360 kcal, 55g węglowodanów, 15 g białka, 8g tłuszczu (nie uwzględniając tłuszczu do smażenia), 9 g błonnika