Czy owoce jedzone po posiłku (na deser) fermentują w żołądku?

Wśród wielu mitów dietetycznych, jakie spotykam na konsultacjach jest przekonanie, że spożywanie owoców na deser może prowadzić do fermentacji w żołądku, albo że owoce zjedzone na deser będą gniły w brzuchu. Chcę rozwiać te wątpliwości i podzielić się naukowymi faktami, które wyjaśniają, dlaczego owocowe desery są zdrowym wyborem (i nic Wam w brzuchu nie fermentuje :) ).

1. Szybkość trawienia owoców

Owoce są trawione szybciej niż większość innych pokarmów, ale to nie oznacza, że fermentują w żołądku. Gdy spożywamy je po posiłku, ich trawienie jest lekko spowolnione, ale nie na tyle, by dochodziło do fermentacji. Fermentację przeprowadzają bakterie albo grzyby, musiałyby mieć do tego odpowiedni czas jak i środowisko. Proces ten wymaga czasu i specyficznego środowiska, którego w żołądku po prostu nie ma.

2. Środowisko żołądka a fermentacja

Żołądek ma bardzo kwaśne środowisko, które jest nieprzyjazne dla procesów fermentacyjnych. Kwas solny obecny w żołądku skutecznie eliminuje większość bakterii fermentacyjnych, zapobiegając tym samym procesowi fermentacji.

3. Czas przebywania pokarmu w żołądku

Większość pokarmów, w tym owoce, nie przebywa w żołądku wystarczająco długo, aby mogło dojść do fermentacji. Szybko przemieszczają się one do jelit, gdzie zachodzi dalsze trawienie i absorpcja składników odżywczych.

4. Dlaczego jedzenie owoców po posiłku jest korzystne?

Owoce, choć zdrowe, zawierają cukry, które mogą szybko podnieść poziom glukozy we krwi. Jedzenie ich po posiłku może być korzystne, szczególnie dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością, gdyż pomaga to w stabilizacji poziomu cukru.

Uwaga na SIBO

Warto jednak zwrócić uwagę na stan, jakim jest przerost bakterii w jelicie cienkim (SIBO). W takich przypadkach niektóre owoce (węglowodany w nich zawarte) mogą być nadmiernie fermentowane przez bakterie jelitowe, ale jest to niezależne od tego, czy spożyjemy je przed czy po posiłku.

Podsumowanie

Jedzenie owoców po posiłku to zdrowy wybór i nie ma powodów do obaw o fermentację w żołądku. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi owocami jako deserami i cieszenia się ich smakiem bez niepotrzebnego niepokoju.



Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Skupiam się na indywidualności podopiecznego. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie powinno być podporządkowane wszelkim aspektom życia człowieka. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym.


'Czy owoce jedzone po posiłku (na deser) fermentują w żołądku?' nie posiada komentarzy

Bądź pierwszym komentującym!

Czy masz ochotę podzielić się swoją opinią?

Your email address will not be published.

Copyrights © 2024 www.dietaifitness.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.