Żelazo należy do mikroelementów bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Żelazo to niezbędny składnik hemoglobiny, mioglobiny (w tkance mięśniowej) oraz enzymów związanych z łańcuchem oddechowym. Hemoglobina w erytrocytach przyłącza tlen do komórki i transportuje to komórek ciała. Ilość żelaza jest w miarę stała i wynosi ok 4-5 gram. Żelazo wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim. W większości żelazo w ciele połączone jest z hemoglobiną, niewielka jego pula związana jest z transferyną, natomiast pozostała część jest magazynowana w wątrobie i śledzionie oraz innych tkankach pod postacią ferrytyny i hemosyderyny.
Złe wchłanianie żelaza może być spowodowane różnymi czynnikami np. uszkodzeniem śluzówki, celiakią zbyt małą ilością dobrych bakterii jelitowych, czy chociażby candidą.
Niedobory żelaza mogą doprowadzić do obniżenia odporności organizmu i częstych infekcji, zaburzenia wytwarzania czerwonych krwinek, niedokrwistości i anemii.
Jak stwierdzić czy masz niedokrwistość?
Pierwszym wykładnikiem jest obniżenie hemoglobiny i hematokrytu oraz spadek liczby erytrocytów.
Stężenie hemoglobiny poniżej 11 mg% wymaga oceny stężenia żelaza w surowicy i ewentualnej suplementacji. Spośród wszystkich niedokrwistości najczęściej spotykaną jest niedokrwistość niedoborowa z powodu niedostatecznego poziomu żelaza, vit B12 lub kwasu foliowego.
Objawy niedoboru:
- osłabienie,
- kiepski nastrój,
- apatia,
- problemy ze snem,
- owrzodzenie błony śluzowej jamy ustnej,
- siniaki i krwawienie z nosa,
- zły nastrój,
- łamliwość paznokci,
- wypadanie włosów,
- zaburzenia rytmu serca,
- bladość.
Zapotrzebowanie
Dzieci: 10 mg
Dorosłe kobiety: z uwagi na miesiączkowanie ok 18 mg
Kobiety w ciąży: ok 25-30 mg
Dorośli mężczyźni: 10-15 mg
Starsi ludzie: zapotrzebowanie się zmniejsza do ok. 10 mg
Żelazo hemowe (zawarte w produktach zwierzęcych) wchłania się dużo lepiej (ok. 20%) niż żelazo niehemowe w produktach roślinnych (ok 1-5%). Szpinak czy buraki wbrew obiegowej opinii nie są dobrym źródłem żelaza.
Źródła:
Zwierzęce (hemowe) | Roślinne |
– Wątroba wieprzowa 18 mg- wątróbka kurczaka 9,5 mg- wątroba wołowa 9, 5 mg- wątroba cielęca 8 mg
– nerki wieprzowe 9 mg – żółtko jaja 7 mg – wołowina 3 mg – cielęcina 3 mg – sardynki 3 mg |
– bazylia suszona 89 mg- Len 17 mg- dynia 15 mg- otręby pszenne 15 mg
– Kakao 16 mg – mąka sojowa pełnotłusta – soja ziarna 9 mg – zarodki pszenne 9 mg – mak niebieski 8 mg – fasola biała 7 mg – pistacje 6,5 mg – sezam 6 mg – soczewica 6 mg – drożdże piekarskie 6 mg – pietruszka 5 mg – mąka z ciecierzycy 5 mg – kasza jaglana 5g – groch 5 mg – słonecznik 4 mg – płatki owsiane 4 mg |
'Żelazo – dlaczego tak potrzebne?' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!