Przychodzi moment, kiedy strasznie chce się czegoś słodkiego, często w nie odpowiednim momencie ;) Zaglądam wówczas na dno szafek i rozkminiam co tu można by… i z czego…
W tym momencie powstał przepis dla licznego grona moich pacjentów alergików. Nawet jeśli są uczuleni na orzechy, można je zastąpić np. pestkami dyni. Jak dla mnie pycha :)
Składniki:
– 100 g migdałów
– 100 g słonecznika
– 50 g karobu (zastępnik kakao) albo prawdziwego kakao
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego – zastępnik jaja
– 2 łyżki babki płesznika – na zagęszczenie
– 50 ml mleka kokosowego albo 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Mielimy w blenderze albo młynku do kawy orzechy (część możemy nie mielić) i słonecznik. Zalewamy mielone siemię połową szklanki wrzątku. Mieszamy razem wszystkie składniki. Jeśli jest za sucho dodajemy troszkę wody. Konsystencja powinna być dość zwarta, klejąca się. Przekładamy na papier do pieczenia na blaszkę. Rozsmarowujemy łyżką albo pomoczonymi dłońmi (ni przywierają do ciasta). Grubość nie większa niż 0,7 mm – 1 cm. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
Całość na ok 8 porcji. Połowa węglowodanów to błonnik! :)
'Ciasto orzechowe bez mąki, cukru, jajek, mleka' 8 komentarzy
24 września 2015 @ 14:19 Ania
czym można zastąpić babkę płesznika?
14 marca 2018 @ 13:18 Ewa Trusewicz
niestety się nie da, chyba, że jajko, ale nie wiem jakie proporcje
11 października 2015 @ 20:29 Joanna
Fajny przepis :) Jutro postaram się upiec to ciasto. http://dietoteczka.pl
14 grudnia 2015 @ 15:57 blogerka
Na święta jak znalazł przepis na ciasto bez cukru :) dlakobiet24.pl
22 listopada 2016 @ 11:50 Zagubiona
Witam. Jaki karob by pani poleciła bądź prawdziwe kakao? Pozdrawiam :)
14 marca 2018 @ 13:20 Ewa Trusewicz
Zwykły karob – jest bez żadnych dodatków :) kakao deco morreno np.
14 marca 2018 @ 12:49 Natalia
Oczywiście należy pamiętać, że osoby uczulony na orzechy nie powinny nawet być w pobliżu tego ciasta;)
14 marca 2018 @ 13:20 Ewa Trusewicz
wiadomo :)