Ostatnio jedna osoba zapytała mnie na konsultacji „a jak to jest z tą kawą? Jest aż taka zła? Muszę z niej zrezygnować?”
Uśmiechnęłam się i powiedziałam, że oczywiście nie jest „TAKA ZŁA”. 2-3 kawy nie za mocne kawy dziennie spokojnie można wypić.
Pani tej spadł kamień z serca :)
Sama piję maksymalnie 2 kawy dziennie, choć zdarza się, że jednego dnia wypiję 5, a następnie przez tydzień nie mam na nią ochoty :)
Większość osób nie myśli o kawie jako „zdrowym napoju”. To może być prawda, gdyż większość z nich dodaje dużo cukru, śmietanki albo sztucznych słodzików…
Ale podam ci parę pomysłów, jak zrobić kubek kawy dużo zdrowszym oraz na co uważać.
Przeciwnicy kawy znajdują dużo cech przeciwko niej. Jednakże kawa dostarcza nam również pozytywnych składników. Ma dużą koncentrację korzystnych antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami, związki fenowlowe (działanie przeciwbakteryjne), oraz inne sładniki i pozytywne działanie októrym pisałam już we wcześniejszym artykule:
https://dietaifitness.pl/2012/09/kawa-jest-niezdrowa-prawda-czy-mit.html
To jaki jest sposób aby kawę zrobić jeszcze zdrowszą? Podaje Wam 3 najważniejsze triki w jaki sposób można zmaksymalizować korzystne działanie kawy oraz zminimalizować negatywne:
1. Po pierwsze UNIKAJ dodawania cukru rafinowanego (zarówno białego jak i brązowego) oraz sztucznych słodzików. Co w zamian? Możesz dodać troszkę organicznego syropu klonowego albo naturalny, ziołowy słodzik – STEVIĘ. Jeśli wolisz czarną kawę bez żadnych dodatków – jest to najzdrowsza wersja.
Jeśli kupujesz swoją kawę w coffee shopie to unikaj wszystkich tych „nowości” typu: słodzone, aromatyzowane latte, frapiccino itp. Są one niemalże „napakowane” dodatkowym cukrem, aromatami, barwnikami, tłuszczem czy sztucznymi słodzikami. Niektóre z tych kaw np, w Starbucks’ie mogą mieć 500-700 kcal w jednej kawie!!!! Chyba wolałabym zjeść dużą kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego z prosciutto i melonem ;)
Kawa latte czy cappucino jest ok od czasu do czasu, tylko upewnij się, że nie dodają do niej cukru lub słodzików.
2. Pod żadnym względem nie używaj tych wstrętnych, niezdrowych sztucznych creamerów (czy to w płynie, czy w proszku). Zazwyczaj zrobione są z syropu kukurydzianego, fruktozowo-glukozowego czy uwodorowane oleje (bardzo nie dobre dla nas tłuszcze trans). Zamiast tego użyj prawdziwego mleka (nie 0%!) albo mleka kokosowego (zawiera bardzo zdrowy olej MCT), czy sojowego.
Mam nadzieję, że już wiesz jak można pić kawę zdrową, zawierającą dużo antyoksydantów :)
Ewa Trusewicz, dietetyk
'KAWA – 3 sposoby aby zrobić ją super zdrową :)' 8 komentarzy
31 maja 2013 @ 08:26 Anonymous
:) Super, bo bardzo lubię kawe z mlekiem (nie słodzoną )
31 maja 2013 @ 14:26 Anonymous
:) Super, bo bardzo lubię kawe z mlekiem (nie słodzoną )
17 czerwca 2013 @ 09:07 Anonymous
Nigdy nie myslalam,ze czyms mozna zastapic cukier.. slodzilam 2-3 lyzeczki..zastapilam cukier miodem, teraz slodze kawe czy tez herbate pol lyzeczka miodu :) mam nadzieje,ze nastapi taki dzien,ze bede potrafila zrezygnowac i z miodu :)
17 czerwca 2013 @ 15:07 Anonymous
Nigdy nie myslalam,ze czyms mozna zastapic cukier.. slodzilam 2-3 lyzeczki..zastapilam cukier miodem, teraz slodze kawe czy tez herbate pol lyzeczka miodu :) mam nadzieje,ze nastapi taki dzien,ze bede potrafila zrezygnowac i z miodu :)
5 lipca 2013 @ 07:53 Ewa Trusewicz
Miód podnosi nam cukier we krwi, ale jest zdrowy :) Spróbuj kupić sobię stevię i wtedy możesz słodzić do woli :)
5 lipca 2013 @ 13:53 Ewa Trusewicz
Miód podnosi nam cukier we krwi, ale jest zdrowy :) Spróbuj kupić sobię stevię i wtedy możesz słodzić do woli :)
28 listopada 2013 @ 14:59 Anonymous
przy każdym tego typu temacie należy uzupełnić conajmniej 1 akapit o równowadze kwasowo-zasadowej, którą kawa zaburza zakwaszając. 3 kawy dziennie czynią to w naprawdę zauważalny sposób.Antyoksydanty owszem są, ale zastanawiam się czy palenie kawy ich za bardzo nie niszczy??
28 listopada 2013 @ 20:59 Anonymous
przy każdym tego typu temacie należy uzupełnić conajmniej 1 akapit o równowadze kwasowo-zasadowej, którą kawa zaburza zakwaszając. 3 kawy dziennie czynią to w naprawdę zauważalny sposób.
Antyoksydanty owszem są, ale zastanawiam się czy palenie kawy ich za bardzo nie niszczy??