składników odżywczych.
Jednak nie każde produkty tak samo nasilają termogenezę poposiłkową. Niestety większość z nich ma często bardzo niski efekt termogeniczny. Stopień jej nasilenia zależy od składu i ilości pożywienia.
W badaniach naukowych prowadzonych już w latach 80-tych. wykazano, że w ciągu 2,5 godzin po spożyciu 80g glukozy, zwiększenie metabolizmu odpowiada 6% wartości energetycznej spożytego cukru. Natomiast zjedzenie ok. 30g tłuszczu lub 80g białka w takim samym czasie powoduje zwiększenie przemiany materii odpowiednio: 7% i 15% ich wartości energetycznej (Nair 1983).
Zwiększenie tempa metabolizmu występuje już po 30-60 min od spożycia posiłku i może utrzymywać przez wiele godzin. Najsilniejsze działanie termogenetyczne ma białko!
Przyprawy również mają dość wysoki efetk termogeniczny. Najlepsze są między innymi : chilli, pieprz, papryka, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, bazylia, tymianek, szałwia, mięta.
Zawarcie tych składników w posiłku (mięso, jaja, przyprawy) jest świetnym pomysłem aby przyśpieszyć przemianę materii!
Białko + przyprawy = FAT LOSS
'Jekie jedzenie?Jaki czynnik może pomóc w spaleniu tkanki tłuszczowej?' nie posiada komentarzy
Bądź pierwszym komentującym!