Według definicji, śmietana jest otrzymywana ze śmietanki (śmietany słodkiej), która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego.
Śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu.
Szczerze, lubię robić zakupy spożywcze w Biedronce, ponieważ wiele razy zwróciłam uwagę, że produkty tam są bardzo dobrej jakości i w większości nie można doszukać się jakiś zamienników czy dodatków. Wiele produktów jest produkowane przez znane marki z przeznaczeniem dla Biedronki, a dzięki temu tańsze niż w marketach.
Przeczytałam skład śmietany z Biedronki, gdyż zdziwiła mnie jej konsystencja:
Skład : oczywiście śmietana, ale i : Skrobia modyfikowana, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyna
To nie jedyna ze śmietan, które nie są „śmietanami”
Jak widzicie, oprócz poprzednio podanych przeze mnie składników, mogą znajdować się również – tłuszcze roślinne, skrobia kukurydziana, emulgatory, stabilizatory, barwniki, regulator kwasowości czy chociażby dodatkowe białka serwatkowe (to akurat jest zdrowe, ale w normalnej śmietanie nie powinno ich być).
Czyli jak widzicie, oprócz białek i tłuszczów naturalnie znajdujących się w śmietanie dodawane bardzo często są proste węglowodany (skrobia, mączka) jak i innego rodzaju polepszacze smaku czy zagęstniki.
Także czytajcie etykiety, abyście mogli sami wybrać produkt za jaki chcecie zapłacić!
'Czytajmy etykiety! Ilość śmietany w śmietanie!' 5 komentarzy
12 listopada 2012 @ 13:12 Izabela Wojtczuk
Niestety tak jest:(Ja szukałam jogurtu naturalnego bez mleka w proszku i znalazłam tylko Sokólski, ale ma w sobie cukier :( cała reszta ma w składzie mleko w proszku. Czytanie etykiet jest bardzo ważne, a nauczyłam się je czytac dzięki programowi w TVN Style „Wiem co jem”.
12 listopada 2012 @ 13:45 Ewa Trusewicz
Samo mleko w proszku nie jest złe, to po prostu wysuszone białko i tłuszcze, ale niestety ma też sporo laktozy (sprzyja tyciu), ale generalnie nie jest niebezpieczne, ponieważ po związaniu z mlekiem w procesie fermentacji zawiera dużo bakterii pomagających w trawieniu. Wolę jogurt z mlekiem w proszku, niż jogurt z cukrem.Atak dodatkowo – można samemu zrobić jogurt :) Litr mleka podgrzać do ok 60 stopni, poczekać chwilkę i dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Jeśli następną porcję zrobimy z naszego własnego jogurtu i mleka – nie będzie on miał w składzie mleka w proszku i będzie miał trochę mniej laktozy :)
12 listopada 2012 @ 19:12 Izabela Wojtczuk
Niestety tak jest:(Ja szukałam jogurtu naturalnego bez mleka w proszku i znalazłam tylko Sokólski, ale ma w sobie cukier :( cała reszta ma w składzie mleko w proszku. Czytanie etykiet jest bardzo ważne, a nauczyłam się je czytac dzięki programowi w TVN Style „Wiem co jem”.
8 grudnia 2015 @ 17:15 Marta Zdanowicz
Polecam jogurt naturalny Actiplus z biedronki. W składzie tylko mleko, białka mleka i bakterie. Co do śmietany – skrobia w niektórych jest po prostu wyczuwalna w smaku. Staram się szukać bez tych dodatków.
12 listopada 2012 @ 19:45 Ewa Trusewicz
Samo mleko w proszku nie jest złe, to po prostu wysuszone białko i tłuszcze, ale niestety ma też sporo laktozy (sprzyja tyciu), ale generalnie nie jest niebezpieczne, ponieważ po związaniu z mlekiem w procesie fermentacji zawiera dużo bakterii pomagających w trawieniu.
Wolę jogurt z mlekiem w proszku, niż jogurt z cukrem.
Atak dodatkowo – można samemu zrobić jogurt :) Litr mleka podgrzać do ok 60 stopni, poczekać chwilkę i dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Jeśli następną porcję zrobimy z naszego własnego jogurtu i mleka – nie będzie on miał w składzie mleka w proszku i będzie miał trochę mniej laktozy :)